Sirske upornike že dalj časa povezujejo s terorističnimi organizacijami, kot je Al Kaida. Foto: Reuters
Sirske upornike že dalj časa povezujejo s terorističnimi organizacijami, kot je Al Kaida. Foto: Reuters

Dokazi kažejo na nasilje na ravni "zločinov proti človečnosti", je zapisal HRW v svojem poročilu.

Organizacija s sedežem v New Yorku je opozorila, da so sirski uporniki 4. avgusta letos prebili straže sirske vojske in vstopili v več kot deset vasi. Poročilo z naslovom "Še vedno lahko vidite njihovo kri" navaja, da dokazi "kažejo, da so poboji, ugrabitve in druge zlorabe, ki so jih 4. avgusta zagrešile opozicijske sile, dosegli raven zločinov proti človečnosti".

V HRW-ju so sicer s prstom pokazali na z Al Kaido povezane skupine, tudi Islamsko državo Irak. Te teroristične organizacije naj bi še vedno zadrževale talce, tudi ženske in otroke.

"Te zlorabe niso bile dejanja posameznih borcev," je poudaril direktor HRW-ja za Bližnji vzhod Joe Stork. "Ta operacija je bila usklajen, načrtovan napad na civilno prebivalstvo v teh alavitskih vaseh." Nezakonito naj bi bilo ubitih najmanj 67 ljudi. Stork je Varnostni svet ZN-a pozval, naj primer Sirije nemudoma preda Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC).

HRW je sicer zapisal tudi primere vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, ki so jih zagrešile sirske vladne sile.