Kitajska se boji, da si ZDA prizadevajo za izboljšanje odnosov z njenimi sosedami zato, da bi oslabila njen položaj. Foto: Reuters
Kitajska se boji, da si ZDA prizadevajo za izboljšanje odnosov z njenimi sosedami zato, da bi oslabila njen položaj. Foto: Reuters
Barack Obama in Hu Džintao
Odnosi med voditeljema so prijateljski, a previdni. Foto: EPA

Hu bo tudi prvi kitajski voditelj po 13 letih, ki mu bo gostitelj, torej Obama, priredil razkošno državno večerjo, in ne le delovnega kosila. Hu naj bi bil namreč leta 2006 precej užaljen, ko ga je takratni ameriški predsednik George Bush med obiskom Bele hiše povabil le na uradno kosilo.

Ob prihodu se bosta sogovornika najprej srečala na zasebni večerji v Beli hiši, v sredo pa bo sredil vrhunec, podpis več gospodarskih sporazumov in zvečer državna večerja. Hu se bo v četrtek srečal z republikanskimi in demokratskimi kongresnimi voditelji, nato pa bo odpotoval v Chicago, na srečanje s tamkajšnjim županom Richardom Daleyjem. V Chicagu bo obiskal tudi avtomobilsko podjetje, ki je v kitajski lasti.

Predvsem trgovanje
V ospredju pogovorov med ZDA in Kitajsko, ki sta tekmeci, a hkrati morata biti tudi partnerici, so gospodarske zadeve, ki hkrati državi silita, da delujeta kar se da usklajeno, po drugi strani pa različni pogledi na določene odločitve med njima ustvarjajo tudi trenja. Ameriški trgovinski primanjkljaj v odnosu na Kitajsko naj bi letos dosegel že 270 milijard dolarjev, državi pa za vzroke za to težavo s prstom kažeta druga na drugo.

Vedno pereče vprašanje: vrednost juana
Washington tako vztraja, da Peking namenoma ohranja prenizko vrednost juana, da bi tako pridobil nepoštene prednosti v trgovanju oziroma okrepil cenovno konkurenčnost svojega izvoza. Podcenjena vrednost juana v primerjavi z dolarjem namreč omogoča kitajskim podjetjem cenejši izvoz v ZDA, ameriški proizvodi na Kitajskem pa so vse dražji. Peking pa odgovarja, da bi rast vrednosti juana le malo pripomogla k uravnavi izvoza in uvoza med državama.

V ponedeljek so zato ameriški senatorji kongres pozvali, naj kaznuje Kitajsko zaradi "manipuliranja" z denarno valuto. "Nobenega pomembnejšega koraka za ohranitev ameriških sanj in ustvarjanja novih delovnih mest, sploh v podjetništvu, ni, kot da se spoprimemo s kitajskim manipuliranjem juana," je dejal demokrat Charles Schumer.

Hu je sicer pred dnevi znova zatrdil, da juan ni podcenjen, mednarodni valutni sistem, ki mu vlada dolar, pa je označil za "produkt preteklosti". Vloge dolarja kot svetovne rezervne valute ni izpodbijal, je pa dejal, da bi morali likvidnost ameriškega dolarja ohranjati na "sprejemljivi in stabilni ravni".

Američani želijo Kitajsko tudi prepričati o nakupu več sto milijard vrednih izdelkov, kot so Boeingova letala, avtomobilski deli, kmetijska mehanizacija in govedina.

Ne moreta drug brez drugega
Trgovina med državama je vredna okoli 400 milijard ameriških dolarjev, kar je štirikrat več kot pred 30 leti. Obamova administracija potrebuje sodelovanje Pekinga tudi v boju proti podnebnim spremembam, Severni Koreji in iranskem jedrskem programu.