Lani je 91-letni Mugabe zatrjeval, da se počuti mlad kot devetletni fant. Foto: Reuters
Lani je 91-letni Mugabe zatrjeval, da se počuti mlad kot devetletni fant. Foto: Reuters
Robert Mugabe z ženo Grace
Žena Mugabeja je predmet norčevanja med Zimbabvejci zaradi razkošnega življenja in pretiranega zapravljanja. Foto: Reuters

Mugabe, voditelj z najdaljšim stažem v Afriki, je v torek doživel eno najhujših sramot v svojih 35 letih vladanja, ko je pred poslanci namesto govora o razmerah v državi prebral govor, ki ga je že imel konec avgusta in v katerem je upanje za oživitev opešanega gospodarstva položil v roke Kitajske.

Če so avgustovski govor člani opozicije prekinjali z vzkliki, pa so bili tokrat tiho in so Mugabeja v skoraj pol ure nagovora z aplavzi prekinjali le poslanci njegove vladajoče stranke ZANU- PF. A vsem navzočim, med katerimi so bili vojaški poveljniki, sodniki, poslanci obeh domov parlamenta in diplomati, je bilo že po prvih besedah jasno, da gre za napačen govor.

Po polomu je tiskovni predstavnik Mugabeja krivdo zvalil na predsednikov urad, kjer naj bi bila govora zamenjana. Mugabe je nekaj ur zatem pravi govor prebral v hotelu v prestolnici. Pravi govor je na izredni seji parlamenta v sredo prebral še podpredsednik, še prej pa ga je v celoti objavil provladni časopis Herlad. Podpredsednik je potreboval za govor kar dve uri, saj so opozicijski poslanci vmes zahtevali opravičilo.

V opozicijskem Gibanju za demokratične spremembe (MDC) so zmešnjavo takoj izkoristili za vprašanja, ali je Mugabe zaradi svoje starosti in domnevno slabega zdravja sploh še sposoben vladati. Predsednik je sicer že večkrat zanikal govorice, da ima raka na prostati, in napovedal kandidaturo tudi na naslednjih predsedniških volitvah leta 2018.

"To je zgodovinski spodrsljaj. Vsak, ki ima še vedno zdrav razum, bi hitro doumel, da ima pred seboj napačen govor," je dejal tiskovni predstavnik MDC-ja, ki je prepričan, da Mugabe ni več sposoben vladanja in bi moral odstopiti.

Namerna zamenjava?
Mugabe mogoče res ni vedel, kakšen govor prebira, a nekateri so prepričani, da ni šlo za naključno zamenjavo, ampak za posledico notranjih sporov v vladajoči stranki in za namerno dejanje. "Menim, da je to nekdo storil namenoma, da bi osramotil starčka," je dejala opozicijska poslanka Ruth Labode.

Pred govorom se je Mugabe pred parlament pripeljal s črnim avtomobilom znamke Rolls-Royce in pregledal častno četo, medtem ko so nebo preletela tri vojaška letala in so odjeknili streli iz 21 topov. Veterana med afriškimi voditelji je spremljala njegova 50-letna žena Grace, ki se je v zadnjem letu začela hitro vzpenjati v hierarhiji vladajoče stranke, zaradi česar se že špekulira, da bo nasledila svojega moža na čelu Zimbabveja.