Chaveza so na Kubi operirali med njegovim uradnim obiskom v državi. Foto: EPA
Chaveza so na Kubi operirali med njegovim uradnim obiskom v državi. Foto: EPA

Tuje tiskovne agencije poročajo, da je bil venezuelski predsednik od srede na uradnem obisku na Kubi, zaradi težav v spodnjem delu trebušne votline pa se je za operacijo odločil kar takoj. Venezuelski zunanji minister Nicolas Maduro je sporočil, da so ga operirali v petek zjutraj po lokalnem času, zdaj okreva v eni izmed bolnišnic v Havani, v Venezuelo pa naj bi se vrnil čez nekaj dni.

56-letni Chavez, ki je sicer precej aktiven športnik, si je že prejšnji mesec poškodoval koleno, zaradi česar se skoraj štiri tedne ni pojavljal v javnosti in je moral preložiti načrtovane poti v Brazilijo, Ekvador in na Kubo.

Po operaciji kolena še težave v trebušni votlini
"Koleno se mu je skoraj popolnoma pozdravilo, a je predsednik Chavez naletel na nov zdravstveni problem, ki pa ga je njegovo zdravstveno osebje že rešilo," je na venezuelski nacionalni televiziji sporočila venezuelska vlada. V izjavi za javnost so zapisali še, da je Chavez izjemno hvaležen svojemu gostitelju, kubanskemu predsedniku Raulu Castru, in kubanskemu zdravstvenemu sistemu za prijaznost in pomoč.

Ker se Chavez po operaciji kolena kar štiri tedne ni pojavljal v javnosti, je to sprožilo ugibanja in govorice med venezuelsko opozicijo, ali ima Chavez, ki je že nepovedal, da se bo naslednje leto znova potegoval za predsedniški mandat, resnejše zdravstvene težave. Operacija na Kubi bo govorice zagotovo še okrepila.