V napadu izraelske vojske na dom družine Al Dalu je umrlo 12 ljudi, tudi 5 žensk in 4 otroci. Foto: Human Rights Watch
V napadu izraelske vojske na dom družine Al Dalu je umrlo 12 ljudi, tudi 5 žensk in 4 otroci. Foto: Human Rights Watch

Tarča napada, ki se je zgodil 18. novembra ob 14.30 v soseski Naser v mestu Gaza, je bil dom družine Mohameda Džamala Al Daluja. Izraelska vojska je sprva sicer trdila, da je bil tarča član Hamasa Jehija Abea, ki naj bi bil odgovoren za izstrelitve raket na izraelsko ozemlje, a je osem dni pozneje dejala, da je bil tarča Mohamed Džamal Al Dalu, po poklicu policist.

Izraelska stran ga je označila za "znanega terorističnega operativca, povezanega z oboroženim krilom Hamasa", a za to ni ponudila nikakršnega dokaza. Tudi na prošnjo HRW-ja za več informacij izraelska vojska ni odgovorila. Po mednarodnem humanitarnem pravu so napadi na civiliste in civilne objekte prepovedani, policisti pa veljajo za civiliste, razen če so uradno del oboroženih sil ali so neposredno vključeni v spopade.

Poleg Mohameda Džamala Al Daluja je bilo v napadu ubitih še devet članov njegove družine in dva soseda, navajajo v HRW-ju. Med njimi so bili štirje otroci in pet žensk. Tudi če bi bil Dalu, sicer policist z nizkim činom, legitimna vojaška tarča, pa je bil napad nezakonit in nesorazmeren, opozarjajo v HRW-ju. V napadu je bilo prav tako ranjenih devet civilistov, močno poškodovani ali uničeni pa so bili še trije domovi.

HRW ob tem poziva h kaznovanju odgovornih tako za ta napad kot tudi vse druge nezakonite napade.