Lubangi bodo kazen določili, ko se bo naslednjič pojavil na sodišču. Foto: EPA
Lubangi bodo kazen določili, ko se bo naslednjič pojavil na sodišču. Foto: EPA

To je prva sodba za ICC od njegove ustanovitve pred skoraj desetimi leti. 51-letni Lubanga je bil obtožen novačenja otrok, mlajših od 15 let, ki so se morali nato bojevati kot vojaki v oboroženem krilu njegove politične skupine med vojno, ki je na vzhodu druge največje afriške države trajala od leta 1998 do leta 2003 in terjala na desettisoče življenj.

Ker gre za prvi primer na ICC-ju, v katerem gre izključno za vprašanje otrok vojakov, se pričakuje, da bo predstavljal pomemben pravni precedens. Po ocenah ZN-ja se v konfliktih po svetu še vedno bori več deset tisoč otrok vojakov.

"Sodni senat je sprejel soglasno odločitev, da je tožilstvo dokazalo, da je Thomas Lubanga kriv zločinov novačenja otrok, mlajših od 15 let, ki jih je uporabil za sodelovanje v spopadih," je povedal predsednik sodišča Adrian Fulford.

Ustanovitelj Unije kongovskih domoljubov in poveljnik njenega vojaškega krila je bil ICC-ju izročen leta 2006, sojenje pa se je začelo januarja 2009. Lubanga se je pred sodnikom izrekel za nedolžnega.

A tožilstvo je bilo prepričano drugače in po njihovih besedah je milica pod Lubangovim vodstvom ugrabljala in novačila otroke, med katerimi so imeli nekateri le devet let. Otroke so novačili na njihovih domovih, v šolah in nogometnih igriščih. Fante so poslali v boj ali jih izkoriščali kot nosače in za druga težka dela, dekleta pa so imeli za spolne sužnje.

Več organizacij za človekove pravice je opozorilo, da je bil proces proti Lubangi zastavljen preozko, saj obtožnica ne vključuje številnih posilstev in zlorab mladoletnih deklet, ki so jih njegovi vojaki zagrešili med vojno.