Sodišče je odločilo, da ima dovolj dokazov, da lahko sproži sojenje proti Lubangi, ki je kriv za smrt več tisoč prebivalcev Konga. Foto: EPA
Sodišče je odločilo, da ima dovolj dokazov, da lahko sproži sojenje proti Lubangi, ki je kriv za smrt več tisoč prebivalcev Konga. Foto: EPA
Mednarodno kazensko sodišče v Haagu
Mednarodno kazensko sodišče se bori proti vojnim zločinom. Foto: EPA

45-letni Thomas Lubanga je vodil kongovsko uporniško vojsko v severovzhodni pokrajini države Ituri, kjer se je nasilje nadaljevalo še dolgo po uradnem koncu državljanske vojne leta 2003.

Iz otrok naredil stroje za ubijanje
Tožilstvo je sodišču predstavilo dejstva, da je Lubanga prisilil otroke, mlajše od 10 let, da so se zanj borili in zanj ubijali. Glavni tožilec Ekkehard Withopf je na zadnjem zaslišanju pred sodiščm dejal, da je Lubanga "otroke usposobil za ubijanje, jih pobijal in jih pustil, da v nasilnih napadih tudi umrejo".

Sodni proces proti Thomasu Lubangi bo tako prvi primer, ki ga bo odločilo mednarodno kazensko sodišče, ki je bilo ustanovljeno, da bo kaznovalo vojne zločine.

Mednarodno sodišče za vojne zločine
Mednarodno kazensko sodišče je stalno sodišče, ki je bilo ustanovljeno 1. julija 2002 na podlagi začetka veljavnosti Rimskega statuta. Pristojno je za vodenje preiskav in sodnih postopkov zoper posameznike, osumljene najresnejših kršitev mednarodnega humanitarnega prava, kamor sodijo vojna hudodelstva, hudodelstva zoper človečnost in genocid.

V primerjavi z meddržavnim sodiščem, ki lahko sodi le državam, mednarodno kazensko sodišče obravnava primere zoper posameznike. V okviru mednarodnega kazenskega sodišča sta bili ustanovljeni dve ad-hoc sodišči, in sicer za nekdanjo Jugoslavijo in Ruando, ki sta bili ustanovljeni z namenom obravnave hudodelstev, storjenih na njunih ozemljih.

Rimski statut je podpisalo 98 držav, med državami podpisnicami pa ni ZDA, saj se te bojijo, da bi s priznanjem mednarodnega kazenskega sodišča lahko obtožili njihove vojake.