Lubango so v Haag prepeljali po aretaciji marca 2006. Foto: EPA
Lubango so v Haag prepeljali po aretaciji marca 2006. Foto: EPA

Lubanga je nekdanji voditelj upornikov v Demokratični republiki Kongo, obtožnica pa ga bremeni vojnih zločinov, ker je za boje rekrutiral vojake, ki so bili še otroci. Voditelju uporniške skupine Unija kongovskih patriotov (UPC) očita, da je v svoje vrste rekrutiral več sto otrok, mlajših od 15 let, ki so nato na strani vojaškega krila njegove milice sodelovali v bojih v pokrajini Ituri na vzhodu države. Ti so potekali med letoma 2002 in 2003.

"Lubangova milica je rekrutirala, izurila in uporabila več sto mladih otrok za ubijanje, plenjenje in posiljevanje," je povedal glavni tožilec ICC-ja Luis Moreno Ocampo. "Otroci še naprej trpijo zaradi posledic Lubangovih zločinov. Ne morejo pozabiti tega, kar so prestali, tega, kar so videli. Stari so bili 9, 11, 13 let," je dodal tožilec in pojasnil, da se nektari izmed omenjenih otrok zdaj za preživetje prostituirajo, drugi pa drogirajo.

V spopadih za rudnike umrlo 60.000 ljudi
Nevladne organizacije poročajo, da so spopadi med milicami, ki so imele podporo etnične skupine Hema, kateri pripada tudi Lubanga, in etnično skupino Lendu za nadzor nad rudniki zlata v Ituriju zahtevali okoli 60.000 življenj. Več sto tisoč ljudi je bilo poleg tega od leta 1999 razseljenih.

Prva priča nekdanji otrok
Tožilstvo bo v predstavitvi svoje strani na pričanje pozvalo 34 ljudi, med katerimi so tudi nekdanji vojaki, ki so bili v času spopadov še otroci, in trije strokovnjaki. Kot prva priča bo v sredo nastopil nekdanji mladoletni vojak, sledil pa mu bo njegov oče. Obramba še ni povedala, koliko razbremenilnih prič namerava poklicati. Sojenje, ki mu predseduje britanski sodnik Adrian Fulford, naj bi trajalo od šest do devet mesecev.

M. R.