Lubanga bo ostal v priporu, saj se sodniki bojijo, da bi pobegnil. Foto: EPA
Lubanga bo ostal v priporu, saj se sodniki bojijo, da bi pobegnil. Foto: EPA
Kongo ne more in ne more iz oboroženih spopadov. Foto: EPA

Sojenje Lubangi, ki bo prvi obtoženec, ki mu bodo sodili pred ICC-jem, bi se moralo začeti že julija, a se je zaradi postopkovnih vprašanj zavlekel. ICC je bil leta 2002 ustanovljen kot prvo stalno sodišče za vojne zločine. Primer Lubanga je prvi primer, ki obravnava izključno izkoriščanje otrok vojakov. Prva obravnava naj bi potekala 26. januarja.

Mednarodno kazensko sodišče je bilo ustanovljeno leta 2002 kot prvo stalno sodišče za vojne zločine.
Sodniki so primer julija že skoraj zavrgli in odredili Lubangov izpust, saj naj bi mu bilo onemogočeno pošteno sojenje. Določen material, ki je bil v rokah tožilstva in ga to ni hotelo predati, naj bi namreč lahko pomagal pri njegovi obrambi. Združeni narodi in druge agencije v DR Kongu so sprva zadrževale informacije, ker so delavce v državi želeli zaščititi pred maščevanjem.

Sodniki so se oktobra vendarle dokopali do podatkov, s katerimi razpolada tožilstvo, in se odločili, da se sojenje lahko začne. Ob tem bo moralo tožilstvo obrambi predati dokazno gradivo, a bo del njega lahko cenzuriran. Prva obravnava naj bi potekala 26. januarja, Lubanga pa bo do tedaj priprt, saj je sodišče zavrnilo prošnjo njegovih odvetnikov, naj ga izpustijo.

Lubanga je obtožen, da je za bojevanje v severovzhodni pokrajini Ituri konec leta 2002 in v začetku leta 2003 rekrutiral otroke, mlajše od 16 let. V takratnih bojih je bilo ubitih, pohabljenih in posiljenih več tisoč ljudi.

K. T.