Gbagbo je po več mesecih nasilja svoj položaj le prepustil nasledniku Ouattaraju. Foto: EPA
Gbagbo je po več mesecih nasilja svoj položaj le prepustil nasledniku Ouattaraju. Foto: EPA

Eden izmed Gbagbojevih odvetnikov je povedal, da je generalni tožilec njegovega klienta danes seznanil z mednarodnim zapornim nalogom in takojšnjo izročitvijo ICC-ju v Haagu. "Ne vem kdaj, morda danes, morda jutri," je na vprašanje, kdaj naj bi izročitev dejansko izvedli, odgovoril odvetnik Jean Serge Gbougnon.

66-letni Gbagbo je Slonokoščeno obalo vodil od leta 2000 do aprila letos, ko ga je zamenjal zdajšnji predsednik Alassane Ouattara. Po mednarodno priznani zmagi Ouattaraja na predsedniških volitvah novembra lani se Gbagbo ni želel odreči oblasti, zato je v državi izbruhnilo nasilje, ki je po ocenah ZN-a zahtevalo več kot 3.000 življenj.

Prejšnji mesec so sodniki ICC-ja tožilcu Luisu Morenu-Ocampu prižgali zeleno luč za preiskavo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, ki so jih v povolilnem nasilju storile sile, zveste tako Gbagboju kot Ouattaraju.

Nekdanji predsednik se z obtožbami spopada tudi v domovini, kjer mu očitajo "gospodarski kriminal". Od ponedeljka proti njemu poteka postopek pred preiskovalnim sodnikom v mestu Korhogo na severu Slonokoščene obale, kjer so mu tudi vročili zaporni nalog.