Gbagboja so pripeljali v hotel, v katerem ima tudi sedež Ouattarajev štab. Foto: Reuters
Gbagboja so pripeljali v hotel, v katerem ima tudi sedež Ouattarajev štab. Foto: Reuters
Tudi po Gbagboju turobno stanje

Dozdajšnji predsednik Gbagbo, ki kljub porazu na novembrskih volitvah ni želel zapustiti predsedniškega stolčka, se je po napadu na svojo rezidenco v Abidžanu le vdal. Po prijetju je izjavil, da si želi, da bi se v državo čim prej vrnilo normalno življenje.

Boj nima več smisla
Ouattara je v televizijskem govoru sodržavljane pozval, naj se vzdržijo maščevanja in nasilja. "Po več kot štirih mesecih povolilne krize, v kateri smo videli toliko nesmiselnih smrti, smo se naposled le znašli pred novim obdobjem upanja. Vsem mladim možem, ki so se spremenili v borce, pa polagam na srce, da danes njihov boj nima več nobenega smisla. Zato jih pozivam, naj odložijo orožje."

Gbagbojevo predajo so pozdravili mnogi tuji državniki. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je Ouattaraja pozval, naj se izogne novemu prelivanju krvi in prepreči morebitno maščevanje nad Gbagbojevimi privrženci.

"Zgodovinska priložnost" države
Dodal je, da je zdaj Ouattara odgovoren za Gbagbojevo varnost, hkrati pa pozdravil poziv Ouattaraja k ustanovitvi komisije za nacionalno resnico in spravo, ki bo preučila obtožbe o pobojih in drugih zločinih, ki sta jih v spopadih zagrešili obe strani. Ban je poudaril, da morajo odgovorni za kršitve človekovih pravic za to odgovarjati.

Slonokoščena obala ima po njegovem "zgodovinsko priložnost" in se mora truditi za dosego nacionalne sprave in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Misija ZN-a, ki ima v državi več kot 9.000 pripadnikov, bo pomagala pri skrbi za red in mir, je dodal Ban. Po podatkih ZN-a je bilo v državi od lanskega decembra ubitih najmanj 800 ljudi, od tega 400 samo v Abidžanu.

Tudi po Gbagboju turobno stanje