Policija je napadalca ubila. V policijski akciji je bilo ranjenih tudi pet policistov. Foto: EPA

Martin, ki je bil po poročanjih pred napadom odpuščen, je ubil pet sodelavcev in ranil pet policistov ter sodelavca. Po poročanju BBC-ja policija ni želela ugibati o motivu za napad, časnik Chicago Sun-Times pa poroča, da je strelčeva družina dejala, da je bil "pod stresom", ker je postal višek.

Aurora je mesto z okrog 200.000 prebivalci 60 kilometrov zahodno od Chicaga, do streljanja pa je prišlo v tovarni Henry Pratt, kjer izdelujejo varnostne ventile za vodovod in kanalizacijo. V času streljanja naj bi bilo tam okrog 30 ljudi.

Martin je po izpovedih prič hodil naokrog s pištolo, opremljeno z laserskim merilnikom, česar oblasti sicer še niso potrdile, in streljal. Pridrvele so razne policijske enote, od lokalnih do zveznih, in se spopadle s strelcem ter ga ubile.

Mestne oblasti so nemudoma zaprle celotno okolico, šole pa so učence pridržale v poslopju in čakale, da bo položaj pod nadzorom.

"Žalostno je, da so taka množična streljanja v naši državi postala običajna. Žalostno je, da je hladen in brezsrčen prestopnik tako sebičen, da misli, da lahko vzame nedolžna življenja," je izjavil župan Aurore Richard Irvin.

Do strelskega pohoda v Illinoisu je prišlo dan po prvi obletnici strelskega pokola v osnovni šoli Parkland na Floridi, ki je sicer poživil javno razpravo o dostopu do orožja v ZDA, a smiselnih ukrepov, ki bi položaj izboljšali, ni bilo.