Panel je odpadel v zadnji tretjini trupa letala, za krili in motorji. Foto: Reuters
Panel je odpadel v zadnji tretjini trupa letala, za krili in motorji. Foto: Reuters

Kot je povedala vodja NTSB-ja Jennifer Homendy, sta bila dva sedeža poleg tistega dela trupa, ki ga je odneslo, prazna. "Lahko smo zelo, zelo srečni, da se ni končalo tragično," je dejala. Ob panelu je namreč odneslo tudi dele sedežev, vključno z naslonom za glavo.

Preiskovalci nesreče so po njenih besedah prepričani, da je panel odpadel nekje nad sosesko Cedar Hills v Portlandu, zato je vse tamkajšnje prebivalce pozvala, naj pokličejo policijo, če ga najdejo.

Boeing 737 max 9 družbe Alaska Airlines s 171 potniki in šestimi člani posadke je zasilno pristal na letališču v Portlandu kmalu po vzletu proti Ontariu v Kaliforniji, potem ko je na višini skoraj pet tisoč metrov z leve strani trupa odneslo panel z zasilnimi vrati.

Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je po nesreči zaradi varnostnih pregledov prizemljila 171 letal boeing 737 max 9. Letalo Alaska Airlines je bilo novo in je bilo v uporabi le osem tednov.

Vodja NTSB-ja je pohvalila FAA za hiter odziv in prizemljitev letal max 9, da bi "zagotovili stalno varnost".

Boeingova letala max so pred petimi leti po vsem svetu prizemljili za 20 mesecev, potem ko je v nesrečah v Etiopiji in Indoneziji, ki sta bili povezani s slabo zasnovano programsko opremo v pilotski kabini, umrlo skoraj 350 ljudi.

V ZDA letala max 9 uporabljata le letalski družbi Alaska Airlines in United Airlines. Iz slednje so sporočili, da so na zahtevo FAA-ja začeli varnostni pregled pri nekaterih iz svoje flote 79 boeingov max 9.

Deaktivirana vrata

Vrata za zasilni izhod so bila na tem letalu trajno zaprta in deaktivirana, saj jih ne uporabljajo na vseh letalih max 9.

Kot poroča Reuters, so to dodatna vrata, ki jih namestijo za nizkocenovne letalske družbe, pri katerih v trup letala namestijo več sedežev in je zato potrebnih več zasilnih izhodov.

Nekdanji pilot Terry Tozer je za BBC povedal, da potniki v notranjosti letalske kabine ne bi mogli ugotoviti, da ne gre za običajno okno, za katerim se skriva zasilni izhod.