Hashim Thaci Obljubil je obljubil, da bo delal na uveljavitvi Kosova v mednarodnih odnosih. Foto: Reuters
Hashim Thaci Obljubil je obljubil, da bo delal na uveljavitvi Kosova v mednarodnih odnosih. Foto: Reuters

Tik pred slovesnostjo je na osrednjem trgu v Prištini prišlo do napada s solzivcem, policija po incidentu prijela tri osumljence.

Hashim Thaci je na slovesnosti poudaril, da po "vseh bitkah za svobodo in neodvisnost Kosova sledi skupni boj za vstop v Združene narode, zvezo Nato in Evropsko unijo". Obljubil je, da si bo prizadeval za uveljavitei Kosova v mednarodnih odnosih in da bo Kosovo del svetovnega boja proti radikalizmu in terorizmu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Kosovo in Srbija morata preiti v obdobje sprave"
"Gradili bodo dobrososedske odnose. Dialog nima alternative. Kosovo in Srbija morata preiti iz obdobja normalizacije odnosov v obdobje sprave med obema državama in narodoma. Prepričan sem, da bo prišlo do sprave," je še dejal 47-letni Hashim Thaci, po Fatmirju Sejdiuju in Atifete Jahjaga tretji predsednik države po razglasitvi kosovske neodvisnosti februarja 2008.

Današnje inavguracije kosovskega predsednika so se med drugim udeležili albanski premier Edi Rama, hrvaška predsednika Kolinda Grabar-Kitarović in posebni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar.

Opozicija se slovesne seje ni udeležila
Vodilne opozicijske stranke, Samoopredelitev, Zveza za prihodnost in Pobuda za Kosovo, se slovesne seje parlamenta niso udeležile, saj nasprotujejo njegovi izvolitvi. Seje se tudi niso udeležili nekateri nasprotniki iz vrst vladajoče Demokratske lige Kosova premierja Ise Mustafe.

Thaci, nekdanji predsednik kosovske vlade in zunanji minister, je kot novi predsednik države prisegel v parlamentu v četrtek. Skupina Thacijevih nasprotnikov je med prisego stavbo parlamenta obmetavala s kamenjem. Na stavbi parlamenta so razbili nekaj oken. Policija je prijela dva človeka. Parlament je Thacija izvolil 26. februarja v tretjem krogu glasovanja. Zanj je glasovalo 71 poslancev v 120-članskem parlamentu. Opozicija se je pritožila na ustavno sodišče, ki je njihovo zahtevo ta teden zavrnilo.