Napadi v Indiji, kjer javnost žaluje za žrtvami, so ohladili odnose s sosednjim Pakistanom. Foto: Reuters
Napadi v Indiji, kjer javnost žaluje za žrtvami, so ohladili odnose s sosednjim Pakistanom. Foto: Reuters

Oblasti v Indiji so v preteklih dneh večkrat ponovile, da imajo dokaze, da so za teroristične napade, ki so v indijski finančni prestolnici zahtevali skoraj 200 življenj, odgovorni skrajneži iz Pakistana oziroma skrajneži, ki so se v Pakistanu urili, Pakistan pa obtoževale, da "ni uspel ustaviti terorizma, ki izvira iz njegovega ozemlja". Od Islamabada zahtevajo, da proti tem elementom odločno ukrepa.

Pakistan obtožbe zavrača
Islamabad je indijske obtožbe zavrnil in opozoril, naj "nizkotneži" ne razplamtijo napetosti v regiji. Edini napadalec, ki ga je indijskim oblastem uspelo ujeti živega po večdnevnih bojih v dveh prestižnih hotelih in judovskem centru, je po pisanju indijskih medijev Pakistanec in je povezan s pakistansko skupino Laškar-e-Toiba oziroma Vojska čistih. Skupina, ki ima oporišče v Kašmirju, je vpletenost v napade zanikala.

Odstopil minister zvezne države Maharashtra
V Indiji narašča jeza, ker oblasti niso preprečile napadov. Po tem, ko je že odstopil indijski notranji minister, je odstop ponudil tudi prvi minister indijske zvezne države Maharaštra, Vilasrao Dešmukh in njegov namestnik R.R. Patil, ki je vodil notranje ministrstvo v tej državi.

T. V.