Samooklicani kalif Abu Bakr Al Bagdadi naj bi večino časa preživel v Siriji, ne v Iraku. Foto: EPA
Samooklicani kalif Abu Bakr Al Bagdadi naj bi večino časa preživel v Siriji, ne v Iraku. Foto: EPA
Pripadniki Islamske države
Islamska država je tarča letalskih napadov pod vodstvom ZDA. Foto: Reuters
Šinzo Abe
Abe se mudi na turneji po državah Bližnjega vzhoda. Foto: EPA

"Preživel je po čudežu," je za arabski časopis Al Hajat dejal iraški premier in dodal, da se je Al Bagdadi že skril na novo lokacijo. Vodja sunitske skupine islamskih skrajnežev Islamska država Iraka in Levante (ISIL, tudi ISIS), ki je 29. junija lani na ozemlju med Sirijo in Irakom razglasila kalifat IS-ja, je občasno živel v Mosulu, ki je trenutno največje mesto v Iraku in ki je pod nadzorom IS-ja. "Kljub splošnemu prepričanju je večino časa v Siriji ... Če bi bil v Iraku, bi ga že ujeli," je dejal Al Abadi po poročanju Al Arabie.

Na začetku bliskovitega prodora IS-ovih borcev, ki so se jeseni lani naglo približevali iraški prestolnici, pa je eno izmed njihovih glavnih bojišč ozemlje na severu Sirije ob turški meji, kjer živijo pretežno Kurdi. "ISIS je svojo pozornost preusmeril na Kurdistan, saj je uvidel, da se do juga Iraka ne bo mogel prebiti," je dejal iraški premier Haidar Al Abadi. "Čeprav skupina ne predstavlja več resne grožnje Bagdadu, je iraška vojska ne bo mogla ustaviti, če bodo v svoje vrste rekrutirali več tisoč mladih borcev."

Grožnja Zahodu
IS je ravno iz tega razloga vedno večjo grožnjo državam na Zahodu. Vse več borcev iz Evrope se z bojišč v Siriji in Iraku vrača nazaj domov, kjer predstavljajo potencialno nevarnost za izvedbo terorističnih napadov.

Al Abadi je priznal, da ima Irak izredno izostrene odnose s Turčijo, "saj Ankara dojema Kurdsko delavsko stranko (PKK) za enako veliko nevarnost kot ISIS ... Medtem pa so odnosi z regijo Kurdistan dobri, saj izvajamo koordinacije na ravni varnosti, vojske in gospodarstva. Prav tako obstaja odnos vzajemnega zaupanja," je dejal po poročanju angleške različice medija Al Arabiya Al Abadi.
Islamska država grizi z usmrtitvijo japonskih talcev
IS je medtem objavil videoposnetek, na katerem grozi z usmrtitvijo dveh japonskih talcev, če ne bo prejel 200 milijonov dolarjev odkupnine. Na posnetku je videti japonska talca, ki sta oblečena v oranžna oblačila, poleg njiju pa stoji zamaskirani moški v črnem z nožem v roki. Talca sta Kendži Goto Jogo in Haruna Jukava. Moški od japonske vlade zahteva plačilo odkupnine v treh dneh in kritizira japonsko podporo ameriškim koalicijskim napadom na pripadnike Islamske države, ki nadzira znaten del ozemlja v Siriji in Iraku.

"Ponosno ste prispevali sto milijonov dolarjev za pobijanje naših žensk in otrok, za uničevanje domov muslimanov," pravi zamaskirani moški na posnetku, ki govori z angleškim naglasom.

Skrajnež trdi, da bo z odkupnino Japonska plačala za nevojaško pomoč, ki jo je japonski premier Šinzo Abe obljubil v podporo operacijam proti Islamski državi med svojo turnejo na Bližnjem vzhodu.

Abe se ne bo uklonil zahtevam
V odzivu je Abe zahteval, da skrajneži takoj izpustijo talca. Pri tem je poudaril, da mednarodna skupnost ne bo popustila pred terorizmom in da morajo zagotoviti, da bodo pri tem delovali skupaj. Dodal je, da ne bodo odstopili od odločitve, da bodo prispevali 200 milijonov dolarjev za države, ki jih je prizadelo nasilje Islamske države. Pojasnil je, da bodo sredstva namenjena razseljenim in tistim, ki so v Siriji in Iraku ostali brez domov.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jošihida Suga je dejal, da bo Abe odpovedal del obiska, vseeno pa se bo srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Jukava naj bi bil zaposlen pri zasebni varnostni družbi in je bil ugrabljen v Siriji avgusta lani. Razlogi za njegov odhod v Sirijo niso znani, vendar naj bi si japonsko zunanje ministrstvo v tem času prizadevalo za njegovo izpustitev. Goto dela kot neodvisni novinar in je pokrival dogodke v Siriji.

Islamska države je usmrtila že več zahodnih talcev in grozljive posnetke obglavljenj objavila na spletu.

Islamska država grozi z usmrtitvijo Japoncev
Islamska država grozi z usmrtitvijo Japoncev