Vinciguerro jo je med prerivanjem s stražarjem z mačeto skupil po levem licu, a poškodba ni resna. Foto: Reuters
Vinciguerro jo je med prerivanjem s stražarjem z mačeto skupil po levem licu, a poškodba ni resna. Foto: Reuters

49-letni Lorenzo Vinciguerra je zagrabil mačeto svojega stražarja, ko so vladne sile napadle uporniško oporišče v pragozdu na odročnem otoku Jolo na jugozahodu Filipinov. Izbruhnil je boj za mačeto, ki pa si jo je uspel Švicar izboriti in nato z njo ubiti stražarja. Uporniki so nato streljali proti Vinciguerru, a ga niso zadeli.

Vinciguerra je bil v ujetništvu skupaj z 52-letnim Ewoldom Hornom, s katerim sta bila ugrabljena februarja leta 2012, ko sta se kot fotografa odpravila na izlet v divjino in nato padla v roke skrajni islamski skupini Abu Sajaf, ki je bila v preteklosti povezana z Al Kaido in je odgovorna za niz smrtonosnih napadov ter usmrtitev, katerih tarča so bili večinoma tujci.

Usoda Horna ni znana. Vinciguerra mu je v zmedi ob napadu vojske na uporniško oporišče zakričal, naj zbeži, a Nizozemec naj bi bil zelo bolan in šibak, kar mu je preprečilo, da bi pobegnil.

Abu Sajaf, ki je bil ustanovljen v 90. letih prejšnjega stoletja, zadržuje v ujetništvu še nekaj tujih talcev in domačinov. Oktobra so uporniki izpustili dva nemška talca, ki so ju zajeli aprila. Čeprav majhna, pa je skupina ena izmed najnasilnejših med filipinskimi uporniškimi skupinami.