Iransko oboroževanje na Zahodu zbuja skrb. Foto: EPA
Iransko oboroževanje na Zahodu zbuja skrb. Foto: EPA
Bušer
Iran trdi, da je njegov jedrski program namenjen civilnim namenom in da imajo pravico do tega. Foto: EPA
Aajatola Ali Hamenej
Hamenej ni vajen kritik iz vrst lastnega ljudstva. Foto: EPA

Britanski časnik Guardian je poročal, da je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) od Irana zahtevala pojasnilo o dokazih, ki kažejo, da so iranski znanstveniki izvedli testiranje t. i. implozije v dveh fazah. Po do zdaj še neobjavljenih dokumentih, ki jih je zbrala agencija Združenih narodov, naj bi testirali celo še bolj napredno fazo te tehnologije.

"Presenetljive tehnološke ambicije"
Razvoj dogodkov, ki še večajo negotovost glede iranskega jedrskega programa, jedrski strokovnjaki opisujejo kot "dih jemajoč". "Neverjetno je, da so še pred izpopolnitvijo prvega koraka storili četrti ali peti korak. To, da so začeli preizkušati bolj sofisticirane modele, kaže na stopnjo tehnološke ambicije, ki je presenetljiva," meni James Acton, britanski jedrski strokovnjak.

Ko se sofisticirano tehnologijo obvlada, je mogoče razviti manjše in preprostejše jedrske bojne konice, ki imajo manjši premer in jih je lažje namestiti na izstrelek.

IAEA tokrat dokaze jemlje bolj resno
Do dokazov, ki jih je IAEA predložil Iranu pod skupnim naslovom "Morebitne vojaške dimenzije iranskega jedrskega programa", je agencija s sedežem na Dunaju prišla s pomočjo zahodnih obveščevalnih služb. V preteklosti je podobna poročila obravnavala skeptično, tokrat pa je generalni direktor agencije Mohamed El Baradej dejal, da dokazi o oboroževanju Irana "izhajajo iz več virov", se zdijo "na splošno konsistentni" in so "dovolj obširni in podrobni, da mora na njih odgovoriti Iran".

"Ne vem, zakaj v tej državi ni dovoljena nobena kritika na vaš račun," je iranski študent dejal ajatoli Aliju Hameneju in šokiral vse okoli sebe. Skromni študent matematike je postal nov heroj številnih Irancev, potem ko si je drznil kritizirati najmočnejšega človeka v državi. Mahmud Vahidnia je dvignil roko in vprašanje postavil med srečanjem študentov z vrhovnim verskim voditeljem. S Hamenejem se je neposredno soočil zaradi načina, kako je iranska vlada izvedla junijske predsedniške volitve in se nato spopadla z demonstracijami, ki so sledile sporni ponovni izvolitvi Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika. Še bolj kot neposredna kritika je presenetljivo, da je študent še vedno na prostosti. Kritiziranje ajatole se namreč šteje za zločin, kazniv z zaporno kaznijo.

"Nočemo se ločiti od naših 1.200 kilogramov obogatenega urana, da bi dobili gorivo z 20-odstotno obogatitvijo," je medtem sporočil vodja iranskega parlamentarnega odbora za varnostno in zunanjo politiko Aledin Borudžeridi. "Možnosti, da bi dali naš obogateni uran postopoma oz. v eni pošiljki, ni več. Zdaj preučujemo, kako si priskrbeti gorivo in Ali Ašgar Soltanieh (iranski veleposlanik pri IAEA) si prizadeva to doseči," je še dodal.

Teheran sicer še vedno ni uradno odgovoril na pobudo IAEA-ja glede rešitve spora o iranskem jedrskem programu, čeprav naj bi to storil že do konca oktobra.

Če ne bo napredka, sankcije niso izključene
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je Iranu zagrozil, da bo Moskva podprla zaostritev sankcij, če ne bo kmalu napredka v pogajanjih. "Če bo iransko vodstvo sprejelo manj konstruktivno držo, potem je teoretično mogoče vse," je dejal v pogovoru za Spiegel. "Ne želim, da se to konča z zaostritvijo sankcij, kajti sankcije praviloma vodijo v še bolj kompleksen in nevaren položaj. Toda če ne bo napredka, potem nihče ne more izključiti takega scenarija," je še dodal.