Foto:
Foto:

Nekaj ministrov iranske vlade je danes predalo svoje odstopne izjave. Iranski podpredsednik Mohamad Ali Abtahi je napovedal, da bo odstopil tudi predsednik Mohamed Hatami in ministri vladnega kabineta.

Abtahi je dejal, da se je ob izjavi o odstopu vlade in predsednika Hatamija nanašal na pHatamijevo izjavo pred tednom dni, ko je ta dejal, da bi morali reformisti "držati skupaj ali oditi skupaj".

Odločitev iranskih članov vlade, da odstopijo, je prišla dan po odločitvi iranskega sveta varuhov, da kakim 200 reformno usmerjenim kandidatov vendarle odobri udeležbo na parlamentarnih volitvah. Prepoved sodelovanja na volitvah pa še velja za več kot 3.000 kandidatov, med katerimi je tudi okoli 80 sedanjih poslancev.

Svet varuhov je kandidature začel preučevati v soboto, potem ko je v krizo minulo sredo posegel tudi vrhovni iranski verski vodja ajatola Ali Kamenej in svetu varuhov ukazal, da mora z manj strogosti znova preučiti kandidature.

Grožnja z bojkotom parlamentarnih volitev
Zavrnitev reformnih kandidatov pred tednom dni je v Iranu sprožila politično krizo, reformisti pa so 11. januarja začeli gladovno stavko in v znak protesta ostajajo v poslopju parlamenta. Stranka iranskega predsednika Mohameda Hatamija je v ponedeljek zagrozila z bojkotom parlamentarnih volitev, če oblasti ne bodo čimprej sprejele ukrepov za razrešitev razmer.

Svet varuhov skrbi za čistost islamske republike
Svet varuhov je eno od posebnih teles, ki v Iranu skrbita za nadzor nad skladnostjo ustave in zakonov s šiitskim verskim naukom. Sestavljen je iz šestih pravnikov in šestih verskih voditeljev, ki jim ustava med drugim nalaga, da preverjajo ideološko zanesljivost vseh kandidatov na parlamentarnih ali predsedniških volitvah.

Annan in Fischer pozvala k pravičnim volitvam
Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan in nemški zunanji minister Joschka Fischer, sta po srečanju v Stuttgartu pozvala Iran k svobodnim in pravičnim volitvam. Annan je med obiskom v nemški zvezni deželi Baden-Wuerttemberg pozval iranske voditelje, naj omogočijo sodelovanje na parlamentarnih volitvah vsem strankam. Izpostavila sta solidarnost mednarodne skupnosti z Iranom tudi v primeru katastrofalnega potresa v mestu Bam,
ko je življenje izgubilo 41.000 ljudi.