Pred mesecem dni je vodja skrajne skupine Isil, kalif Abu Bakr Al Bagdadi muslimane po svetu pozval, naj pridejo v Irak in Sirijo ter tam pomagajo zgraditi muslimansko državo. Foto: Reuters
Pred mesecem dni je vodja skrajne skupine Isil, kalif Abu Bakr Al Bagdadi muslimane po svetu pozval, naj pridejo v Irak in Sirijo ter tam pomagajo zgraditi muslimansko državo. Foto: Reuters

Kot piše Al Arabia, turistični avtobus, ki potuje pod črno zastavo, iz zvočnikov pa donijo vojaške pesmi, iz Sirije v Irak pelje dvakrat na teden.

Ena izmed prvih strank avtobusa je bil 26-letni čečenski vojak Abu Abdel Rahman Al Šišani, ki je svojo novoporočeno ženo iz Sirije peljal na poročno potovanje. "Ko sta se poročila, jo je odpeljal na poročno potovanje. Ti vojaki so zelo romantični," se je šalil upornik Hadi Salameh.

Ženske morajo sedeti zadaj
A mladoporočenca na avtobusu nista smela sedeti skupaj, saj šeriatsko pravo zapoveduje, "da morajo ženske sedeti na zadnjem, moški pa na sprednjem delu avtobusa". "Voznik avtobusa vrti vojaške pesmi, čez avtobus pa je razgrnjena črna zastava Isila," je še pojasnil Salameh in dodal, da so turistični avtobusi začeli voziti kmalu po razglasitvi kalifata 29. junija.

Avtobus pelje iz Tal Abjada, ki je na sirsko-turški meji, do Anbarja v Iraku. Z avtobusa lahko sicer sestopiš, kjer koli želiš, če nimaš potnega lista, da bi lahko prestopil državno mejo.

Vožnja je plačljiva in je odvisna od dolžine poti.

Večina potnikov je tujcev
Sirski upornik Abu Kutejba Al Okaidi je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je večina potnikov tujcev. "Večina je tujcev. Pogovarjajo se v angleščini in nosijo oblačila, ki so podobna vojaškim afganistanskim oblačilom. Na avtobusu je tudi prevajalec, ki je hkrati tudi vodnik. Moški na avtobusu niso oboroženi, čeprav se avtobusi vozijo ob spremstvu oboroženih vozil."

Razglasitev kalifata
Isil je po posvetu Sveta šurije mudžahedinov enostransko razglasil kalifat Islamska država (IS) na osvojenem ozemlju od iraške pokrajine Dijala do Alepa v Siriji in pozval druge sunitske skupine, naj se jim pridružijo.

Ime nove države IS je kratica njihovega imena, iz katerega so umaknili poimenovanji 'Iraka in Levante'. Kot so sporočili iz Isila, se novo državo naslavlja z Islamska država (IS). Za vodjo "kalifata", t. i. kalifa, in "vodjo vseh muslimanov po svetu" so imenovali svojega dosedanjega vodjo Abuja Bakra Al Bagdadija.