Juldašev je bil znan po izjemnih recitacijah verzov iz Korana. Foto: Reuters
Juldašev je bil znan po izjemnih recitacijah verzov iz Korana. Foto: Reuters
Islamski skrajneži
Juldašev je predstavljal navdih za svoje borce. Foto: EPA
Dolina Fergana
V čudoviti dolini Fergana na vzhodu Uzbeksitana se je začela pot Juldaševa.

Vodja Islamskega gibanja v Uzbekistanu Tahir Juldašev je bil ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala na odročnem severu Pakistana, kjer si je našel zatočišče skupaj z zavezniki v teroristični mreži Al Kaida po padcu talibanskega režima v sosednjem Afganistanu.

Juldaševa so ubili v pakistanski pokrajini Južni Vaziristan že konec avgusta, a so njegovi kolegi prikrivali smrt svojega vodje, kar vse kaže na to, kako pomemben je bil za gibanje islamskih skrajnežev.

"Če izgubiš visokega voditelja, pride do velikih problemov pri organizaciji, še posebej, če gre za močno osebnost," pojasnuje starosta pakistanskih novinarjev Rahimula Jusufzaj, ki pričakuje, da bi lahko to dolgoročno pomagalo pakistanskim oblastem v boju proti skrajnežem na severovzhodu države.

Od Uzbekistana prek Afganistana do Pakistana
Tesen zaveznik Al Kaide in talibanov je svojo pot začel konec 80. let prejšnjega stoletja kot voditelj podzemne islamske organizacije v Uzbekistanu že pred razpadom Sovjetske zveze, ko se je boril proti komunističnim oblastem.

Juldašev je bil na čelu mladinskega gibanja muslimanov, ki so zakon vzeli v svoje roke in so bili znani po srednjeveških metodah kaznovanja v slikoviti uzbekistanski dolini Fergana. Tatovi in prostitutke so pogosto posadili na osle z glavo obrnjeno proti repu in jih paradirali po mestu, kjer so jih lahko mimoidoči pretepali s palicami ali pa jih pljuvali.

V nemilosti so bile tudi ženske, ki so si drznile nositi kratka krila ali si ostriči lase. Po razglasitvi samostojnosti nekdanje sovjetske republike se je Juldašev obrnil proti predsedniku Islamu Karimov in si je za cilj postavil združitev Uzbekistana in sosednjih držav v eno islamsko državo.

Juldašev je odgovoren za več bombnih napadov v uzbekistanski prestolnici Taškent leta 1999, zaradi česar so v odsotnosti obsodili na smrt. Nove naloge so ga nato vodile v Afganistan, kjer sta ga medse navdušeno sprejela vodja Al Kaide Osama bin Laden in vodja talibanov Mula Omar. Boril se je na strani talibanov in z njimi po ameriški invaziji konec leta 2001 tudi pribežal v Pakistan.

"Življenje bi dali za svojega vodjo"
Pripadniki njegovega gibanja so znani kot goreči borci, ki se niso vdali v nobenem trenutku. Najbolj znan je dogodek iz leta 2004, ko so pakistanske varnostne sile obkolile oporišče Juldaševa v Južnem Vaziristanu, vendar mu je uspelo pobegniti po silovitem odporu njegovih borcev.

Nihče ne ve natančno število uzbeških skrajnežev, ki se nahajajo na severu Pakistana, kjer so se po pobegu iz Afganistana uspešno zlili z domačini, se tam ustalili, poročili in si ustvarili družine. Poznavalci menijo, da se njihovo število giblje okoli tisoč.