Foto:
Foto:

V sodbi je zapisano, da razpelo v učilnici krši načelo laicizma italijanskih šol. Predstavniki vladne koalicije Silvia Berlusconija so zgroženi, saj je ministrica za šolstvo še pred nekaj tedni poudarila, da v učilnicah niso dovoljeni nobeni verski simboli, razen križev.

"Vlada želi v šolah širiti kulturo in vrednote svoje države, med njimi tudi njene krščanske korenine," je dejala ministrica za šolstvo Letizia Moratti. Pojasnila je, da je križ simbol krščanske civilizacije zahodnega sveta in zato "osnovni element kulture Italije ter celotne Evrope".

Severna liga za zakon o obveznih razpelih v javnih prostorih
Severna liga Umberta Bossija je celo zahtevala izobešenje razpela ne le v učilnicah, temveč tudi v parlamentu in javnih uradih, na železniških postajah, letališčih in italijanskih diplomatskih predstavništvih v tujini. Stranka je pred kratkim parlamentu v Rimu celo predložila predlog ustreznega zakona.

Levica pozdravila odločitev sodišča
Adel Smith je vodstvo šole tožil, ker mu niso dovolili, da bi v razredih njegovih otrok poleg podobe Kristusa na križu izobesili še islamske verske simbole. Razsodbo sodišča v L'Aquili je pohvalil. "Soočeni smo z zgodovinskim porazom arogantnih zastopnikov institucionalnega verskega rasizma," je dejal. Ob tem je opozoril pred nevarnostjo vedno bolj razširjenega krščanskega "fundamentalizma", ki po njegovih besedah močno ogroža načelo laicistične države. Tudi levi italijanski politični krogi so odločitev pozdravili.

Za katoliške predstavnike je sodba žalitev
Ravenski nadškof, kardinal Ersilio Tonini, pa je dejal, da gre za žalitev in napad na osnovne vrednote Italije. "Simbolov verskih in kulturnih vrednot nekega naroda ne bi smeli odstranjevati, samo zato ker nekoga motijo. Menim, da so s tem odprli nevarno pot. Ali bodo začeli odstranjevati tudi cerkve v Italiji?" se je vprašal nadškof.

V Italiji sta tehnično še vedno v veljavi dva zakona iz dvajsetih let, ko je bila Italija monarhija in so bili na oblasti fašisti. Po teh zakonih je v šolah obvezno izobesiti razpela. Po letu 1984 je katolištvo prenehalo biti državna vera, zato teh zakonov tudi niso več izvajali. V nekaterih šolah so jih odstranili, v drugih pustili.