Znanstveniki se še vedno trudijo odkriti izvor nevarnega seva bakterije. Foto: EPA
Znanstveniki se še vedno trudijo odkriti izvor nevarnega seva bakterije. Foto: EPA

"Ne morem še preklicati opozorila, vendar imamo zdaj razlog za upanje, saj število okužb še naprej upada," je dejal Bahr, vendar hkrati dodal, da se bodo novi primeri okužb še pojavljali in pričakovati je verjetno tudi smrtne žrtve. A najhuje je za nami, je zatrdil v pogovoru za nemško televizijo ARD.

V Berlinu se bodo danes na kriznem sestanku zbrali pristojni za zdravje in varnost potrošnikov iz Nemčije in Evropske unije.

Nemški minister za zdravje, ministrica za kmetijstvo in potrošnike Ilsa Aigner ter predstavniki zveznih dežel so z evropskim komisarjem za zdravje Johnom Dallijem v Berlinu govorili o ukrepih proti bakteriji, ki je doslej zahtevala 25 življenje, več kot 3.000 ljudi pa je zbolelo.

Dalli je po srečanju Nemčijo zagovarjal pred kritikami, da se je prenaglila, ko je za izbruh nevarne bakterije okrivila zelenjavo. "Sedaj ni čas za medsebojna obtoževanja," je dejal Dalli in dodal, da je treba "javnosti zagotoviti dovolj verodostojnih informacij ter znižati pretirane omejitve prodaje".

Nemčija je bila deležna številnih kritik, ker je za izvor nevarne bakterije sprva okrivila kumare in nato kalčke, čeprav za to niso imeli znanstvenega dokaza. Izvora nevarnega seva bakterije E.coli za zdaj namreč še niso našli.

Zahteve po višji odškodnini
V torek je Evropska komisija predlagala 150 milijonov evrov odškodnine za kmete v Evropi, ki so zaradi izbruha okužb z bakterijo imeli škodo. Na najslabšem so španski kmetje, potem ko so izbruh bakterije nemške oblasti najprej okrivile španske kumare.

Za evropske kmetijske ministre je omenjeni znesek premalo in zahtevajo veliko več, saj naj bi vsak teden izgubili več kot 400 milijonov evrov.