Pri kritikah odziva Nemčije in EU-ja so bili najbolj glasni španski poslanci. Foto: Reuters
Pri kritikah odziva Nemčije in EU-ja so bili najbolj glasni španski poslanci. Foto: Reuters
Kalčki
Kot zadnji so se na seznamu osumljencev vira izbruha okužbe z bakterijo znašli kalčki, a testi njihove krivde niso potrdili. Lov za virom izbruha se tako nadaljuje. Foto: Reuters
Kmetom odškodnine

Evropski komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos je napovedal, da bodo Evropski komisiji predlagali, da nameni najmanj 150 milijonov evrov za povrnitev škode kmetom, ki so utrpeli izgube zaradi izbruha okužb z nevarno bakterijo.

Denar bodo dobili pridelovalci sveže zelenjave, kot so paradižniki, solate in kumare, ki so bili najbolj prizadeti zaradi izbruha okužb v Nemčiji prejšnji teden. Komisar je nakazal, da bi bila številka lahko še večja in gre pri 150 milijonih le za pogajalsko izhodišče.

V Španiji ocenjujejo, da imajo njihovi kmetje zaradi prvotnih navedb nemških oblasti, da so za izbruh bakterije krive španske kumare, okoli 200 milijonov evrov izgube. Na Nizozemskem naj bi bila izguba vredna okoli 80 milijonov evrov, v Nemčiji 20 milijonov, v Belgiji štiri milijone in na Portugalskem tri milijone.

Evropski komisar za zdravje John Dalli je dejal, da ne kaže na širjenje okužbe z bakterijo E. coli, ki je omejena na sever Nemčije. Možnost okužbe se vsak dan zmanjšuje.

Nemški nacionalni center za nadzor bolezni, inštitut Robert Koch, je sporočil, da se je pojavilo 94 novih okužb z bakterijo E. coli, s čimer se je število obolelih v Nemčiji danes povzpelo na 2.325. Podatki po njihovem mnenju kažejo na padanje števila novih primerov.

Komisar Dalli je dodal, da imamo v Evropi orodja, ki omogočajo zaščito prebivalstva, kadar se pojavijo težave glede prehranske varnosti, ter poudaril, da je treba ta orodja uporabljati na pravi način in da bi se moral sistem prožno odzivati na take primere.

Dalli je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu pojasnil, da je žarišče okužb v Nemčiji, kjer so imeli tudi večino izmed 23 smrtnih primerov zaradi nevarnega seva E. coli. Tam je tudi največ okuženih, sicer pa so posamezne primere okužb zaznali še v 11 državah članicah Unije.

"Težava je geografsko omejena na sever Nemčije," je poudaril komisar in dodal, da so ukrepi glede hrane na evropski ravni zato "nesorazmerni". Kljub temu je dejal, da "to ni lokalna, ampak evropska težava" in da je treba vprašanje okužb obravnavati na evropski ravni.

Nevarnega seva v Sloveniji ni
Minister za zdravje Dorjan Marušič je po srečanju ministrov EU-ja za zdravstvo v Luksemburgu dejal, da v Sloveniji v tem trenutku ni izrednih razmer zaradi bakterije E. coli, in zatrdil, da vse pristojne službe delujejo ustrezno in usklajeno ter da so na morebiten prihod nevarnega seva bakterije pripravljeni.


Kritike na račun Nemčije
Nemčija je ob izbruhu delovala prenagljeno, Evropska unija pa neusklajeno, so bili v razpravi o okužbah z bakterijo E. coli kritični evropski poslanci. Več jih je opozorilo, da se lahko okužbe hitro razširijo po vsej Uniji.

Poslanci so bili kritični predvsem do pristojnih nemških oblasti, ki so pri iskanju krivca za okužbe najprej s prstom pokazale na kumare iz Španije, vendar se je izkazalo, da so obtožbe neutemeljene. Številni kmetje, predvsem španski, so zaradi tega utrpeli veliko gospodarsko škodo. Špansko združenje izvoznikov sadja in zelenjave je ocenilo, da so španski proizvajalci od začetka krize na teden izgubili 225 milijonov evrov. Več poslancev, predvsem iz Španije, je zato poudarilo nujnost odškodnin za španske in druge kmete, ki jih je prizadelo opozorilo glede uživanja kumar.

Več poslancev je kritiziralo tudi odziv EU-ja, češ da je deloval neusklajeno. Številni so se zavzeli za izboljšanje nadzornega sistema v sedemindvajseterici, in sicer tako glede informacij kot tudi glede varnosti hrane. "V kritikah moramo biti previdni. Nekateri morajo sprejeti težke odločitve glede zadev, ki imajo nepredvidljive posledice," je v odzivu na kritike iz poslanskih klopi dejal komisar Dalli.

Nadaljevanje iskanja vira okužb
Nemške zdravstvene oblasti iz Spodnje Saške so v nedeljo kot mogoč vzrok za okužbe z bakterijo E. coli, zaradi katere naj bi do zdaj v Evropi umrlo najmanj 23 ljudi, navedle kalčke, vzgojene v severni Nemčiji, a so v ponedeljek to možnost zavrgle.

Kmetom odškodnine