Posledice ruskega napada v Kijevu. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada v Kijevu. Foto: Reuters

Ruske sile so uporabile letalnike iranske izdelave šahed in v zgodnjih jutranjih urah napadle različne predele Kijev. Dodatni napadi so se zvrstili ob zori. Opozorilo na zračne napade je skupaj trajalo šest ur.

Župan Vitalij Kličko je dejal, da je bilo v napadih ranjenih pet ljudi, vključno z 11-letno deklico.

Poškodovanih je več stavb v okrožjih po vsem mestu.

Natančne tarče napadov niso jasne. Ukrajina je sicer v zadnjih tednih opozarjala, da bo Rusija spet sprožila zračne napade, da bi uničila ukrajinski energetski sistem, kot je to počela prejšnjo zimo.

Zaradi zadnjih napadov je v Kijevu brez elektrike ostalo skoraj 200 stavb, tudi 77 stanovanjskih, je sporočilo ukrajinsko ministrstvo za energijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je bilo nad Ukrajino izstreljenih več kot 70 letalnikov šahed, a da so jih večino sestrelili, ne pa vseh.

Zračne sile so nato sporočile, da so sestrelile 71 letalnikov in eno raketo.

Zelenski je poudaril, da se je napad zgodil na dan, ko se Ukrajinci spominjajo velike lakote v letih 1932 in 1933 (holodomor), v kateri je umrlo več milijonov ljudi.

Lakoto je povzročila takratna politika Sovjetske zveze pod vodstvom Stalina, ko so oblasti v okviru kolektivizacije kmetijstva ukrajinskim kmetom zaplenile pšenico in druge pridelke. Po mnenju nekaterih zgodovinarjev je želel Stalin s tem v takratni sovjetski republiki Ukrajini zatreti vsakršne zametke neodvisnosti.

Ukrajina in več kot 30 drugih držav holodomor označuje za genocid, ki ga je Sovjetska zveza izvedla nad ukrajinskim ljudstvom. Moskva zanika, da je šlo za načrtno genocidno politiko in da so takrat stradali tudi etnični Rusi in druge etnične skupine v državi.

Razmere v Ukrajini se zaostrujejo