Posnetek trenutka na letališču, ko naj bi agentki zastrupili Kim Džong Nama (obkrožena z rdečim krogom). Foto: Reuters
Posnetek trenutka na letališču, ko naj bi agentki zastrupili Kim Džong Nama (obkrožena z rdečim krogom). Foto: Reuters
S severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom izgublja potrpljenje tudi Kitajska. Foto: Reuters
Kima ubil bojni živčni plin VX

Načelnik malezijske policije Halid Abu Bakar je povedal, da so z analizo odkrili vsebnost živčnega strupa. Odkrili so ga z brisom z oči in kože. Policija skuša ugotoviti, kako so prepovedane snovi prišle v Malezijo, in s tem najti sledi umora Nama. Pojasnili so, da če je šlo za majhne količine strupa, bodo zelo težko našli kakršno koli sled. Namovo truplo ostaja v mrtvašnici bolnišnice.

Majhna količina dovolj za umor
Živčni bojni strup VX Združeni narodi uvrščajo med orožja za množično uničevanje. Prepovedan je s Konvencijo o kemičnem orožju. Države bi morale v skladu s konvencijo poročati o zalogah, morale bi tudi pospešeno zmanjševati zaloge, Severna Koreja pa ni pogodbenica te konvencije.

Po toksičnosti velja za enega najbolj strupenih živčnih bojnih strupov. V čisti obliki je brezbarvna oljnata tekočina, brez vonja in okusa. Vpija se skozi kožo, onemogoča pa prenos živčnih impulzov in povzroči nenadzorovan odziv mišic. Smrt z zadušitvijo že po kapljici strupa lahko nastopi v nekaj minutah.

Kot piše BBC, je bila že zelo majhna količina strupa dovolj za umor Kim Džong Nama. Vpliv na živčni sistem je takojšen, zato se je tudi polbrat severnokorejskega voditelja tresel, imel je napad, nato pa hitro med prevozom v bolnišnico umrl.

Priprli štiri ljudi
Malezija je prepričana, da je za napad odgovoren Pjongjang. Trdijo, da so odgovorni severnokorejski agenti. Štiri ljudi so priprli, med njimi Severnega Korejca, Malezijca in dve ženski, Vietnamko ter Indonezijko, s katerima je bil v stiku na letališču. Iščejo še sedem ljudi. Kot je povedal Halid Abu Bakar, ima ena izmed pridržanih simptome stika s strupom (zelo majhno količino) in bruha. Dodal je, da si je ena izmed osumljenk takoj šla umit roke, zaradi česar sumijo, da je bila v stiku s strupom.

Severna Koreja je vse malezijske obtožbe odločno zanikala in se ostro odzvala nanje. Pjongjang pravi, da odgovornost za smrt nosi Malezija, ker je severnokorejski državljan umrl na njenem ozemlju. Pjongjang ga identificira le kot severnokorejskega državljana, in ne kot Kim Džong Nama.

Pjongjang obtožuje Južno Korejo in Kitajsko
Medtem je nestabilnost na Korejskem polotoku vse večja. Severna Koreja agresivno obtožuje Južno Korejo, da je ob pomoči Malezije umorila Severnega Korejca. Kot iz Pekinga poroča dopisnik RTV Slovenija Uroš Lipušček, so vse glasnejše tudi obtožbe Kitajske, ki po mnenju Pjongjanga poskuša pod ameriško taktirko z uvedbo popolne trgovinske zapore uničiti severnokorejski družbeni sistem.

S kitajskega obrambnega ministrstva so na vprašanje, kako ocenjujejo razmere na Korejskem polotoku, odgovorili, da bo Peking sprejel vse potrebne ukrepe, da bi zavaroval svojo varnost. Severna Koreja je kritizirala domnevno prijateljsko državo, ki naj bi uvedla nehumano trgovinsko zaporo, ki bo zelo prizadela prebivalstvo. Kim Džong Un trdi, da gre za mednarodno zaroto proti Severni Koreji.

Kima ubil bojni živčni plin VX