Po svetu - fotografija je iz Peruja - potekajo protesti zaradi izraelskega obstreljevanja Gaze. Foto: Reuters
Po svetu - fotografija je iz Peruja - potekajo protesti zaradi izraelskega obstreljevanja Gaze. Foto: Reuters
Bo zračnemu obstreljevanju sledilo premirje ali nadaljevanje kopnih operacij? Foto: EPA
V Gazi na dan miru brez miru

Premirje je predlagala Francija, da bi lahko v Gazo, ki je v zadnjih dneh doživela težko obstreljevanje, dostavili humanitarno pomoč. Izraelski obrambni minister Ehud Barak naj bi bil premirju naklonjen, saj je želel tako preveriti pripravljenost Hamasa za dolgotrajnejše premirje, nasprotoval pa mu je izraelski premier v odhajanju Ehud Olmert, ki želi nadaljevanje ofenzive proti Hamasu na kopnem.

Izraelsko zunaje ministrstvo je sporočilo, da francoski predlog o premirju v svoji zdajšnji obliki ni sprejemljiv, ker ne zagotavlja, da bo Hamas prenehal obstreljevati Izrael in ne bo mogel tihotapiti orožja.

Izrael je napad na Gazo sprožil, ko je Hamas pred dnevi preklical premirje in začel obstreljevati jug judovske države. Olmert je napade sprožil šest tednov pred predčasnimi volitvami 10. februarja, na katerih naj bi po javnomnenjskih anketah slavila desničarska stranka Likud.

Sreda se je v Gazi začela precej mirno. Z območja poročajo o dveh zračnih napadih, enem na tihotapski predor pod mejo z Egiptom in o napadu na vladni urad nekdanjega palestinskega premierja Ismaila Hanije v Gazi. Hamas je odgovornost za končanje napadov naprtil Izraelu, medtem ko izraelski mediji citirajo Olmerta, da so zračni napadi le prva od številnih faz. Hamas je z raketami obstreljeval gosto naseljeno Beershebo, okoli 40 kilometrov oddaljeno od Gaze. Mesto so zadele vsaj štiri hamasove rakete, ena od njih je zadela prazno šolo.

V najsmrtonosnejših napadih v zadnjih štirih desetletjih je po podatkih zdravstvenih delavcev umrlo 385 Palestincev, več kot 800 je ranjenih. Med mrtvimi je najmanj 62 civilistov, poročajo Združeni narodi. Umrli so tudi štirje Izraelci.

Vpoklic rezervistov
Izraelska vlada je odobrila mobilizacijo 2.500 vojaških rezervistov, ki naj bi se pridružili že 6.500 vpoklicanim rezervistom na meji z Gazo. Izraelski tanki se na utrjeni meji z Gazo pripravljajo na bitko, medtem ko le nekaj metrov stran islamistični skrajneži polagajo zemeljske mine in druge ovire.

Diplomatska prizadevanja za konec nasilja
Mednarodna skupnost je okrepila diplomatska prizadevanja za končanje nasilja in obe strani poziva, naj sedeta za pogajalsko mizo. Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni naj bi v četrtek odpotovala v Pariz na pogovore k predsedniku Nicolasu Sarkozyju.

Egipt in nekatere druge arabske države so Izrael pozvale, naj odpre mejo z Gazo, v Kairu pa je zasedala Arabska liga in razpravljala o zadnji krizi na Bližnjem vzhodu. Arabski zunanji ministri so skušali oblikovati skupno stališče, a se je izkazalo, da so mnenja glede Hamasa preveč deljena.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je sporočil, da bo Varnostni svet ZN-a zaprosil naj sprejme resolucijo v kateri bo VS pozval k takojšnjemu premirju v Gazi.

Po štirih dnevih težkega obstreljevanja so razmere v Gazi kritične. Hrane za okoli1,5 milijona prebivalcev hitro zmanjkuje, dobava električne energije je motena na celotnem ozemlju. Bolnišnice so prepolne ranjencev.

T. V.

V Gazi na dan miru brez miru