V 19-dnevni izraelski ofenzivi Gaze je umrlo več kot 1.000 Palestincev. Foto:
V 19-dnevni izraelski ofenzivi Gaze je umrlo več kot 1.000 Palestincev. Foto:
Reševalci iz ruševin odnašajo truplo Palestinca.
Ob premirju prihajata na dan smrt in opustošenje, ki ju je sejal Izrael po Gazi. V prvih urah premirja so iz ruševin potegnili že sto trupel ljudi. Foto: Reuters
Goreča barikada pri Hebronu, kjer so bili najostrejši protesti na Zahodnem bregu proti izraelski ofenzivi na Gazo.
Goreča barikada pri Hebronu, kjer so bili najostrejši protesti na Zahodnem bregu proti izraelski ofenzivi na Gazo. Ponoči je na Zahodnem bregu izraelska vojska ubila še dva protestnika. Foto: EPA
Gaza zadihala premirje, a le za 12 ur
Izrael zavrnil predlog za premirje

Palestinsko gibanje Hamas je iz Gaze izstrelilo novo raketo in zavrnilo predlog izraelske oblasti o dodatnem štiriurnem podaljšanju premirja.

Hamas namreč zahteva popolno ustavitev nasilja, izraelsko vojsko pa je obtožili, da bo začasno premirje izrabila le za priprave na nov napad.

Izraelska vojska je namreč Palestince, ki so v času 16-urnega humanitarnega premirja zapustili svoje domove, opozorila, naj se ne vračajo več domov, saj ne bodo oklevali z uporabo sile proti njim.

Opozorilo je bilo izdano po tem, ko se je več tisoč ljudi vrnilo na svoje uničene domove v Gazi, poroča palestinska tiskovna agencija Ma'an News. Med humanitarno prekinitvijo ognja naj bi se prebivalci oskrbeli z življenjskimi potrebščinami in vodo, bolnišnice naj bi dopolnile svoje zaloge zdravil, mednarodne človekoljubne organizacije pa naj bi neovirano pomagale.

Zanimivo je, da je izraelska vojska privolila v dodatne štiri ure podaljšanja premirja, torej do polnoči po krajevnem času. Po poročanju agencije Ma'an News je predstavnik izraelske vojske Avichay Adraee sporočil, da je življenje tistih, ki so ostali v soseskah, v času premirja "ogroženo", saj se izraelska vojska pripravlja na novo ofenzivo.

Več kot tisoč mrtvih Palestincev v 19 dneh
Od začetka izraelske vojaške operacije na območju Gaze 8. julija je po podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi umrlo več kot tisoč Palestincev, od tega večina civilistov. Na drugi strani je bilo 40 mrtvih Izraelcev, od tega 37 vojakov. Večina žrtev je bila ubitih v zadnjem tednu, potem ko se je izraelska vojska odločila še za kopensko ofenzivo v Gazi.

Ob zori, le nekaj ur pred začetkom kratkotrajnega premirja, se je na jugu Gaze zgodil nov poboj. Izraelski tanki so med obstreljevanjem porušili neko hišo v vasi Huza vzhodno od Han Junisa, pri čemer je v hiši umrlo kar 20 članov družine Al Nadžar, od tega 11 otrok.

Izraelske obrambne sile (IDF), kot se uradno imenuje izraelska vojska, so ob potrditvi premirja navedle, da 12 ur ne bodo streljale, a hkrati ne bodo nehale iskati in uničevati prodorov, ki jih v boju proti veliko močnejšemu nasprotniku uporabljajo borci Hamasa. Po trditvah IDF-ja so doslej našli 31 predorov, od katerih so jih 15 uničili z buldožerji in razstrelivom. Ponoči sta bila ubita dva izraelska vojaka, na Zahodnem bregu pa dva palestinska protestnika.

Nov val beguncev iz obmejnih predelov
Pred začetkom jutranjega premirja sta tako Izrael kot v Gazi vladajoči Hamas potrdila, da bosta spoštovala predlog, ki so ga podali izraelski premier Benjamin Netanjahu, ameriški državni sekretar John Kerry in generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.

Že v prvih minutah premora so ulice Gaze preplavile stotine Palestincev, ki so se odpravili po osnovna živila. Številni razseljeni so se namenili pogledat škodo na svojih domovih. Iz četrti Gaze in vasi, ki so najbližje meji z Izraelom in s tem najbolj na udaru operacije Zaščitni steber, se valijo kolone novih beguncev, ki so se odpravile v domnevno varnejše obalne predele enklave.

S prekinitvijo ognja so se razmahnile tudi reševalne akcije. Samo v prvih dveh urah so iz ruševin potegnili že 60 trupel, s čimer je število žrtev v Gazi preseglo mejo 900, opazovalci pa se bojijo, da je že umrlo več kot tisoč ljudi.

Nov pomor izraelske vojske
Od začetka izraelske vojaške operacije na območju Gaze 8. julija je po podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi umrlo 940 Palestincev, od tega večina civilistov, na drugi strani je bilo 40 mrtvih Izraelcev, od tega kar 37 vojakov. Večina žrtev je bila ubitih v zadnjem tednu, potem ko se je izraelska vojska odločila še za kopensko ofenzivo v Gazi.

Ob zori, le nekaj ur pred začetkom kratkotrajnega premirja, se je na jugu Gaze zgodil nov poboj. Izraelski tanki so med obstreljevanjem porušili neko hišo v vasi Huza vzhodno od Han Junisa, pri čemer je v hiši umrlo kar 20 članov družine Al Nadžar, od tega 11 otrok.

Izraelske obrambne sile (IDF), kot se uradno imenuje izraelska vojska, so ob potrditvi premirja navedle, da 12 ur ne bodo streljale, a hkrati ne bodo nehale iskati in uničevati prodorov, ki jih v boju proti veliko močnejšemu nasprotniku uporabljajo borci Hamasa. Po trditvah IDF-ja so doslej našli 31 tunelov, od katerih so jih 15 uničili z buldožerji in razstrelivom. Ponoči sta bila ubita dva izraelska vojaka, na Zahodnem bregu pa dva palestinska protestnika.

V Parizu pogovori za daljše premirje
Mednarodna diplomatska prizadevanja za trajnejši dogovor o prekinitvi spopadov se bodo nadaljevala danes v Parizu, kjer se bo ob 11. uri začel sestanek zunanjih ministrov ključnih držav. Izrael je v petek zavrnil daljše, 7-dnevno premirje, med katerim bi se lahko dogovorili za razrešitev krize, v kateri judovska država z nesorazmerno ognjeno močjo uničuje palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju, kjer na le 360 kvadratnih kilometrih živi kar 1,8 milijona ljudi.


Gaza zadihala premirje, a le za 12 ur
Izrael zavrnil predlog za premirje