Palestinci ostro nasprotujejo gradnji judovskih naselbin na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, na zemlji torej, ki jo želijo za svojo bodočo državo. To vprašanje je bilo tudi eden glavnih razlogov za zadnji propad mirovnih pogovorov med Izraelom in Palestinci. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Palestinci ostro nasprotujejo gradnji judovskih naselbin na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, na zemlji torej, ki jo želijo za svojo bodočo državo. To vprašanje je bilo tudi eden glavnih razlogov za zadnji propad mirovnih pogovorov med Izraelom in Palestinci. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Palestinci redno protestirajo proti gradnji in širitvi izraelskih naselbin na njihovem ozemlju, pri čemer so številni protestniki ranjeni ali celo ubiti. Foto: EPA

Palestinski predsednik Mahmud Abas meni, da bo zadnja izraelska prisvojitev ozemlja vodila v novo nestabilnost, po tem, ko se je ravno končala izraelska ofenziva na Gazo, v kateri je umrlo najmanj 2.000 Palestincev, več kot 10.000 pa je bilo ranjenih.

Za ta korak se je Izrael odločil na podlagi političnih odločitev, sprejetih po junijskem umoru treh izraelskih najstnikov, ki so bili ugrabljeni prav na tem območju. Izrael je za umor obtožil tri Palestince iz Hebrona na Zahodnem bregu, pri čemer ni, kot poroča palestinska tiskovna agencija Maan, ponudil nikakršnih dokazov.

Gradnjo omenjenega judovskega naselja Gevaot na palestinskem ozemlju Izrael izvaja vse od leta 2000. Po prepričanju izraelske nevladne organizacije Mir zdaj gre za največjo prisvojitev palestinskega ozemlja po letu 1980. Palestinski lastniki zemlje, ki imajo na tem območju oljčne nasade, imajo 45 dni časa, da se pritožijo pristojnemu prizivnemu odboru izraelske vojske. Hagit Ofran iz organizacije Mir zdaj, ki spremlja gradnjo in širitev nezakonitih judovskih naselbin, pravi, da Izrael kot zakonsko osnovo za prisvojitev izpostavlja odlok iz leta 1858, torej iz časa Otomanskega imperija.

V organizaciji pri tem opozarjajo, da pomeni odločitev o razlastitvi zemlje nož v hrbet palestinskemu predsedniku Abasu in zmernim palestinskim silam. Vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja nadaljuje postavljanje ovir na poti do uresničitve cilja dveh držav in s tem podpira rešitev ene države, še navajajo.

Medtem iz Gaze poročajo o novi smrtni žrtvi izraelskih napadov. Potem ko je bil 21. avgusta ranjen v zračnem napadu, je 9-letni Zijad Al Rifi zaradi posledic napada umrl. V tistem napadu so sicer umrli še štirje člani njegove družine, od tega trije otroci. V napadih na Gazo je tako umrlo že 2.158 Palestincev, med njimi skoraj 500 otrok.


V vasi Vadi Al Joz na Zahodnem bregu pa so izraelske sile v nedeljo težko ranile 16-letnega Abda Al Madžida Sunukruta, ki je bil v glavo ustreljen z gumijastim nabojem. Najstnik je bil ranjen na poti v mošejo k večerni molitvi, njegovo stanje pa je kritično.

Naselbine nezakonite za EU in ZDA
Na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ju Izrael vojaško zaseda od leta 1967, živi 2,4 milijona Palestincev in okoli 550.000 Izraelcev. Judovske naselbine na zasedenem ozemlju so po mednarodnem pravu nezakonite, to pa je tudi uradno stališče tako EU-ja kot ZDA, ki te naselbine uradno označujejo kot nezakonite in oviro za mir.