Izraelske rakete so zadele mesto Gaza na severu palestinske enklave. Foto: Reuters
Izraelske rakete so zadele mesto Gaza na severu palestinske enklave. Foto: Reuters
Norveška in Egipt se pripravljata na organizacijo donatorske konference za obnovo uničene Gaze skupaj s palestinskimi oblastmi. Zadnja izraelska zračna in kopenska ofenziva je od 8. julija zahtevala več kot 2000 palestinskih življenj, uničenih je bilo več tisoč domovanj, hudo poškodovana pa sta tudi sistema oskrbe z vodo in električno energijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Nasilje se je nadaljevalo le nekaj ur pred iztekom premirja, ki bi moralo trajati pet dni, a so ga včeraj zvečer podaljšali še za 24 ur, da bi imeli izraelski in palestinski pogajalci v egiptovski prestolnici še nekaj časa za dosego trajne prekinitve ognja v Gazi.

"Ta raketni napad je groba in neposredna kršitev premirja," je dejal tiskovni predstavnik izraelskega premierja Mark Regev. Izraelska vojska je sporočila, da v Gazi napadajo "teroristične tarče".

Palestinski viri poročajo, da so Izraelci izvedli 35 zračnih napadov, enega na hišo v mestu Gaza, kjer sta umrla petletni otrok in ženska.

Odgovornosti za palestinske raketne napade na Izrael še ni prevzela nobena skupina iz Gaze, ki jo nadzoruje palestinsko gibanje Hamas.

Tik predtem je Hamasov tiskovni predstavnik Favzi Barhum opozoril, da bodo Netanjahuja že podučili, če ne razume političnega jezika v Kairu. Netanjahu je po palestinskih raketnih napadih iz Kaira odpoklical izraelske pogajalce.

Visoki predstavnik gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je že prej dejal, da se pogajanja v Kairu ne premaknejo z mrtve točke, zaradi česar bi lahko izbruhnil nov val nasilja.

Vsak na svojem bregu
Izrael zahteva razorožitev Hamasa in drugih oboroženih skupin v Gazi, medtem ko Palestinci pričakujejo brezpogojno končanje izraelske in egiptovske zapore Gaze. Hamas zatrjuje, da njegovi pripadniki ne bodo odložili orožja, Izrael pa vztraja pri ohranitvi nadzora nad mejnimi prehodi z Gazo, da bi tako preprečil tihotapljenje orožja.

Po besedah odposlanca ZN-a za Bližnji vzhod Roberta Serryja je Hamas pripravljen nadzor nad mejnimi prehodi prepustiti oblastem pod vodstvom palestinskega predsednika Abasa.

Od 8. julija je v izraelski ofenzivi na Gazo umrlo 2.016 Palestincev, med njimi 541 otrok in 250 žensk, ter 66 Izraelcev, od tega 64 vojakov.

Netanjahu je že pred sinočnjim dogovorom o podaljšanju premirja posvaril, da bo njegova država - v primeru nadaljevanja raketnih napadov iz Gaze - posegla po silovitih povračilnih ukrepih. V ponedeljek pa je zagotovil, da ne bo nobenih koncesij, ki bi ogrozile varnost Izraela.