Hamas je popoln nadzor nad Gazo prevzel poleti leta 2007, ko je od tam pregnal pripadnike rivalskega gibanja Fatah. Foto: EPA
Hamas je popoln nadzor nad Gazo prevzel poleti leta 2007, ko je od tam pregnal pripadnike rivalskega gibanja Fatah. Foto: EPA
Že tako nemogoče razmere v Gazi so se še poslabšale po izraelski ofenzivi. Foto: EPA

Pred dvema tednoma sta Izrael in skrajno palestinsko gibanje Hamas vsak zase razglasila premirje, s čimer se je končala tritedenska izraelska ofenziva na Gazo, s katero je želel Izrael zadati usodni udarec Hamasu, da bi mu preprečil nadaljnje raketiranje južnih izraelskih mest.

Za tokratni raketni napad, v katerem sta bila ranjena dva Izraelca, so odgovornost prevzele Brigade mučenikov Al Akse - vojaško krilo gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Izraelska letala so se odzvala z bombardiranjem Hamasovega objekta v osrednjem delu Gaze. O žrtvah Palestinci ne poročajo.

Nedeljski raketni napad ni edini incident v zadnjih dveh tednih "kvazipremirja", saj je Hamas v preteklih dneh že izstrelil nekaj raket, na kar se je Izrael odzval z zračnimi napadi na Gazo.

Hamas obsoja "agresivne izjave"
Na redni tedenski seji izraelske vlade je premier Ehud Olmert napovedal silovit in nesorazmeren odgovor na novo raketiranje. "Odzvali se bomo v skladu z novimi pravili, ki bodo zagotovila, da nas ne bodo povlekli v nenehno obstreljevanje južne meje, ki prebivalcem juga onemogoča normalno življenje," je dejal Olmert.

Tiskovni predstavnik Hamasa Taher Al Nono je obsodil "agresivno izjavo" Olmerta, a ob tem vse palestinske frakcije pozval k spoštovanju nacionalnega dogovora o premirju.

V tritedenski izraelski ofenzivi je bilo po podatkih Hamasovega ministrstva za zdravje ubitih več kot 1.300 Palestincev, od tega najmanj 700 civilistov, medtem ko je na izraelski strani umrlo deset vojakov in trije civilisti. Izrael je vso odgovornost za civilne žrtve v Gazi pripisal Hamasu, ki je civiliste uporabljal za živi ščit in rakete kopičil ter izstreljeval iz gosto naseljenih območij.

Za ostro retoriko izraelskih politikov so v veliki meri krive tudi bližajoče se predčasne parlamentarne volitve, ki bodo potekale 10. februarja in na katerih po javnomnenjskih anketah najbolje kaže desničarskemu Likudu nekdanjega premierja Benjamina Netanjahuja.

G. V.