Kar tretjina vseh palestinskih žrtev izraelske ofenzive so otroci. Foto: Reuters
Kar tretjina vseh palestinskih žrtev izraelske ofenzive so otroci. Foto: Reuters
Posledice nočnega napada v Gazi
Izrael palestinske cilje napada iz zraka, s kopnega in z morja. Foto: Reuters
Ban Ki Mun v Izraelu

Več kot tretjina žrtev je žensk in otrok, Palestinci pa poročajo, da so na območju Gaze 18 dni trajajoče ofenzive preživeli eno najhujših noči. Izraelski tanki in vojaki so vstopili v gosto naseljena predmestja Gaze. Ob tem so palestinski viri sporočili, da so uničili dva izraelska tanka, izraelska vojska, ki v svoji ofenzivi uporablja tudi helikopterje, letala in ladje, pa to zanika.

Streli iz Jordanije?
Incident pa se je zgodil tudi na meji med Izraelom in Jordanijo. Na izraelske vojake naj bi bilo iz jordanske strani izstreljenih več strelov, pri čemer ni bil ranjen noben vojak. Hkrati ni znano, kdo naj bi na vojake streljal. Na to se je odzvala tudi jordanska vojska, ki je zanikala, da bi kdo iz Jordanije streljal čez mejo. V nedeljo pa so izraelske oblasti poročale, da naj bi na njihove vojake na Golanski planoti streljali tudi iz Sirije.

Poziv k ustavitvi spopadov
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Moon je obe strani v spopadih znova pozval k spoštovanju resolucije, ki jo je Varnostni svet sprejel prejšnji petek. "Resolucija je obvezujoča in vse članice jo morajo spoštovati. Čas je, da ustavimo smrt in uničenje," je v New Yorku dejal Ban.

Obe strani je tudi pozval, naj sprejmeta egiptovsko pobudo, ki predvideva, da Hamas ustavi raketiranje Izraela, ta pa ofenzivo na območju Gaze. "V imenu človečnosti in mednarodnega prava vas pozivam, da spoštujete to resolucijo," je pozval Ban.

Medtem so iz slovenskega zunanjega ministrstva sporočili, da bo Slovenija prizadetim prebivalcem Gaze namenila 50.000 evrov sredstev za humanitarno pomoč.

M. R.

Ban Ki Mun v Izraelu