Srbska policija ga je prijela 21. julija. Foto: EPA
Srbska policija ga je prijela 21. julija. Foto: EPA
Ante Gotovina
Ante Gotovina je bil na begu štiri leta, sojenje proti njemu se je začelo marca. Foto: EPA

Srbski časopis Blic je celo ugotovil, s katere telefonske govorilnice v središču Beograda je bil v ponedeljek opravljen klic, ki je oblasti obvestil o torbi, v kateri je bil prenosni računalnik haaškega obtoženca, 55 zgoščenk, izrezki časopisnih člankov in dve knjigi. Po opravljeni DNK-analizi bodo najdene stvari predane njegovim odvetnikom.

Na zgoščenkah so shranjeni tudi intervjuji, ki jih je Karadžić, nekdanji politični voditelj bosanskih Srbov, dal medijem med letoma 1991 in 1995, ter vsi članki, ki so jih o njem napisali domači in tuji novinarji. Poleg tega je na njih imel svoje pesmi in podatke o radiosteziji in bioenergiji, s katero se je ukvarjal med 12-letnim begom.

Je na hitro spakiral najnujnejše stvari?
Prav vsebina torbe naj bi po poročanju Pressa dokazovala, da je Karadžiću slutil, da so mu oblasti že tesno za petami, zato je skušal na hitro pobegniti. Pri tem navajajo neimenovani vir policije, ki med najdenimi stvarmi v torbi omenja tudi očala, tablete ibuprofen, instant kavo, zobno krtačko in letak "Sezona bikinija brez celulita".

"Počasi spoznava druge pripornike"
Karadžićev odvetnik Goran Petronijević je po obisku obtoženca v priporu dejal, da je mesto, na katerem je bila torba s podatki najdena, zelo blizu tistemu, kjer so srbske oblasti Karadžića aretirale, Karadžić pa je tudi natančno navedel vsebino najdenih stvari. O počutju svojega klienta pa je dejal: "Prvih deset dni je prebil v nekakšni karanteni, zdaj pa se že večkrat odpravi na sprehod po svojem nadstropju, v katerem je še deset pripornikov, z vsemi se normalno pogovarja. Med 'sosedi' je nekaj Srbov in Hrvatov, tudi general Ante Gotovina."

Po besedah drugega Karadžićevega zastopnika Svetozarja Vujačića pa zgoščenke vsebujejo tudi pogovor med Karadžićem in Slobodanom Miloševićem, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je v resnici obstajal dogovor Karadžića z ameriškim diplomatom Richardom Holbrookom, da ga v zameno za umik iz javnega življenja ne bodo aretirali.

A. P.