Sunitski skrajneži so na ozemlji Iraka in Sirije razglasili islamsko državo. Foto: Reuters
Sunitski skrajneži so na ozemlji Iraka in Sirije razglasili islamsko državo. Foto: Reuters
Irak
Zaradi ofenzive skrajnežev je moralo na tisoče Iračanov zapustiti svoje domove. Foto: Reuters

V pismu Združenim narodom so iraške oblasti opozorile, da so "teroristične skupine" v raziskovalnem središču v Mosulu zasegle jedrski material, ki je bil namenjen za znanstvene raziskave. Bagdad je ob tem zaprosil za pomoč "pri odpravi teroristične nevarnosti v Iraku in tujini".

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da je seznanjena z obvestilom iz Iraka in si prizadeva pridobiti nadaljnje podrobnosti. "Na podlagi začetnih informacij smo prepričani, da gre za slabo obogateni material, ki ne predstavlja pomembne nevarnosti," so sporočili z Dunaja, a vseeno dodali, da je izguba nadzora nad jedrskim in drugim radioaktivnim materialom razlog za zaskrbljenost.

Iraški veleposlanik pri ZN-u Mohamed Ali Alhakim je v pismu generalnemu sekretarju Ban Ki Munu pojasnil, da so uporniki zasegli skoraj 40 kilogramov uranovih spojin, ki bi jih lahko uporabili za izdelavo orožja za množično uničevanje.

ZDA niso zaskrbljene
Ameriške oblasti so prepričane, da zaseženi material ne predstavlja nevarnosti in da ne gre za obogateni uran. V Washingtonu tudi ne verjamejo, da bi lahko uporniki z zaseženim materialom tako zlahka izdelali orožje.

Mosul leži okoli 400 kilometrov severno od Bagdada. Drugo največje iraško mesto je prvo padlo v roke pripadnikov skrajne skupine Islamska država v njihovi ofenzivi prejšnji mesec, ko so zasedli znaten del iraškega ozemlja in pozneje razglasili kalifat.

Iraške oblasti so pismo ZN-u poslale, potem ko so sporočile, da so uporniki zasedli zapuščeno tovarno kemičnega orožja severozahodno od iraške prestolnice. V kompleksu Muthana so skladiščeni ostanki raket s sarinom in drugimi bojnimi strupi, a predstavniki ZN-a in ZDA menijo, da uporniki iz njih ne bodo mogli izdelati kemičnega orožja.