Raziskava ugotavlja, da dečki zlorab tako rekoč sploh ne prijavljajo. Foto: Reuters
Raziskava ugotavlja, da dečki zlorab tako rekoč sploh ne prijavljajo. Foto: Reuters
Južna Afrika se spopada z visoko stopnjo spolnega nasilja. Foto: Reuters

Prelomno poročilo, ki sta ga objavila Center za pravičnost in preprečevanje kriminala in Univerza v Cape Townu, ugotavlja, da je bilo 784.967 najstnikov med 15. in 17. letom starosti spolno zlorabljenih. Med njimi je le 31 odstotkov deklet dogodek prijavilo policiji oz. ustreznim oblastem, od fantov pa niti eden.

Pri zbiranju podatkov za poročilo so raziskovalci opravili pogovore z več kot 10.000 otroki, predstavniki skupnosti in socialnimi delavci. V svojih ugotovitvah avtorji razlikujejo med stično zlorabo, ki je pogosto penetracijska, in zlorabo v obliki izpostavljenosti, ko žrtve prisilijo k opazovanju spolno eksplicitnih dogodkov, kot sta masturbacija in pornografsko gradivo. Pri dekletih je večja verjetnost za prvo obliko zlorabe, pri fantih pa za drugo.

Ian Welle-Skitt iz fundacije UBS Optimus, ki je raziskavo naročila, ob tem poudarja, da čeprav so oblike zlorab lahko različne, lahko vse žrtev enako prizadenejo, zato bi jih morali jemati resno.

Tesna povezava z alkoholom in mamili
Raziskava ugotavlja, da sta največja dejavnika tveganja za spolne zlorabe v Južni Afriki alkohol in zloraba mamil, ki predstavljata perečo težavo v tej državi. Otroci staršev, ki zlorabljajo substance, so približno dvakrat bolj ogroženi, da trpijo spolne zlorabe.

Raziskovalci ugotavljajo še, da je vse več primerov spolnega nasilja med vrstniki, spolno nasilje pa ostaja kronično premalo prijavljeno, njegova razširjenost pa se podcenjuje, še posebej med fanti. Avtorji so tudi jasno povezali spolne zlorabe z motnjami duševnega zdravja, kot so anksioznost, depresija, posttravmatski sindrom in zloraba substanc.

Avtorji trdijo, da je spolne zlorabe otrok mogoče preprečiti, da pa je do zdaj pomanjkanje zanesljivih podatkov oviralo razvoj potrebnih sistemov za zaščito in podporo otrok. Južna Afrika se sicer spopada s kronično preobremenjenim sistemom socialne oskrbe, največje breme pa pade na šole, kjer zaposleni niso dovolj usposobljeni za primere spolnih zlorab.