Južnokorejska predsednica se je zapletla v škandal, ki jo bo, kot kaže, stal politične kariere. Foto: EPA
Južnokorejska predsednica se je zapletla v škandal, ki jo bo, kot kaže, stal politične kariere. Foto: EPA
Južnokorejski parlament za odpoklic predsednice

Hjejeva je v odzivu na glasovanje poslancev izrazila pričakovanje, da se ob politična kriza kmalu končala in dodala, da se bo zdaj pripravila na postopek na ustavnem sodišču.

Pred glavnim vhodom parlamenta se je pred glasovanjem zbralo več tisoč jeznih protestnikov, ki so že v preteklih tednih na številnih shodih zahtevali odhod predsednice s položaja.

Škandal je izbruhnil, ko je v javnost prišla novica, da je predsednici pri vodenju države pomagala njene tesna prijateljica Čuj Sun Sil, ki pa za to ni imela nobenih pooblastih, poleg tega pa naj bi bila tudi pripadnica kulta. Najbolj sporno naj bi bilo, da je svoj odnos s predsednico izkoristila za pritisk na različna podjetja, da so nakazovala denar njenim nepridobitnim organizacijam.

Hjejeva se je javnosti večkrat opravičila, toda čeprav je sprva kazalo, da se bo škandal polegel in bo predsednica dokončala svoj petletni mandat, ki se bo iztekel prihodnje leto, se je izkazalo, da ji državljani napake ne bodo oprostili in po večtedenskih protestih so o njeni usodi odločali člani parlamenta.

Za njen odpoklic je bila potrebna dvotretjinska večina. Četudi so poslanci potrdili njen odpoklic, pa to ne pomeni, da bo takoj odstranjena s položaja. Kot poroča BBC, to v prvem koraku pomeni njen suspenz, njene dolžnosti bo začasno prevzel premier, končna odločitev o njenem predsedniškem položaju pa je v rokah devetčlanskega ustavnega sodišča, ki lahko o tem odloča največ šest mesecev.

Južnokorejski parlament za odpoklic predsednice