Množični protesti potekajo vsako soboto že več kot mesec dni. Foto: Reuters
Množični protesti potekajo vsako soboto že več kot mesec dni. Foto: Reuters
Protest v Seulu
Ljudje zahtevajo predsedničin odstop, kar ona zavrača. Foto: Reuters

Nadaljujejo se množični protesti proti predsednici zaradi korupcijskega škandala. V glavnem mestu se je zbralo več sto tisoč ljudi. Po podatkih organizatorjev se je kljub mrazu protesta udeležilo več kot 1,3 milijona ljudi, po navedbah policije pa 260.000. Organizatorji sporočajo, da je to največji protest do zdaj, odkar so pred petimi tedni začeli enkrat tedensko pripravljati demonstracije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protestniki so prižgali sveče in pozivali k aretaciji predsednice.

Večinoma mirni protesti, ki se jih udeležujejo tako starši z otroki kot tudi študenti in budistični menihi, pomenijo enega največjih protestnih gibanj od leta 1987, ko je bilo dejavno gibanje za demokratizacijo države.

Priznava napako, odstop zavrača
Predsednica Park, ki po zadnji javnomnenjski anketi uživa 10-odstotno podporo, je sicer priznala, da je bila nepazljiva glede dolgoletne prijateljice in zaupnice Čoj Sun Sil, ki so jo aretirali zaradi prevare in zlorabe položaja, obtožena pa je tudi vmešavanja v državne zadeve. Večkrat se je javno opravičila in privolila v zaslišanje v korupcijskem škandalu, a odstop zavrača. Ostalo ji je še leto dni mandata.

Morda pa se ji že prihodnji teden obeta glasovanje v parlamentu o odstavitvi, saj vse več članov vladne stranke podpira kampanjo za njeno odstavitev pod vodstvom opozicije.

Uradna preiskava se osredotoča na obtožbe, da je 60-letna Čoj Sun Sil izkoristila tesen odnos s predsednico za siljenje lokalnih podjetij v velike donacije dvomljivim neprofitnim fundacijam pod njenim nadzorom, ki jih je nato izrabljala za lastne koristi. Predsednico naj bi zvabila tudi v verski kult, kar je Park Geun Hje sicer zanikala.