Kljub mirovnemu dogovoru med vlado in uporniki, ki je bil sklenjen avgusta lani, se spopadi v Južnem Sudanu nadaljujejo. Foto: EPA
Kljub mirovnemu dogovoru med vlado in uporniki, ki je bil sklenjen avgusta lani, se spopadi v Južnem Sudanu nadaljujejo. Foto: EPA

Poročilo ZN-a kaže na grozljive posledice več kot dve leti trajajoče državljanske vojne v tej najmlajši afriški državi. Avgusta lani so vlada predsednika Salve Kiira in uporniki pod vodstvom Rieka Macharja sklenili mirovni dogovor, spopadi pa se kljub temu nadaljujejo.

Poročilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ugotavlja tudi okrutnosti in vojne zločine ter blokado dostave hrane ljudem na območjih spopadov. Pomoč v hrani potrebuje več kot 2,8 milijona ljudi, kar je skoraj četrtina prebivalstva države, razmere pa se poslabšujejo, opozarja ZN.

"Skoraj 25 odstotkov prebivalstva nujno potrebuje pomoč in najmanj 40.000 ljudi je na robu katastrofe," so v skupni izjavi zapisali organizacija ZN-a za prehrano in kmetijstvo (FAO), sklad za otroke Unicef in Svetovni program za hrano (WFP).

ZN: Omogoči naj se nam dostop
ZN še poziva, naj se mu omogoči neomejen dostop do območij, ki so zaradi varnostnega položaja nedostopna, na kateri pa ljudje najbolj potrebujejo pomoč.

Razmere so najtežje v severni zvezni državi Unity, ki je bila nekoč pomembna zaradi proizvodnje nafte, zdaj pa tam potekajo najhujši spopadi. Pojavljajo se tudi množične ugrabitve in posilstva žensk in otrok.