Karadžić se na haaškem sodišču brani, da mu je ameriški diplomat obljubil imuniteto. Foto: EPA
Karadžić se na haaškem sodišču brani, da mu je ameriški diplomat obljubil imuniteto. Foto: EPA
Študija z naslovom Soočanje z jugoslovanskimi polemikami: Iniciativa učenikov je nastajala osem let z namenom, da se razjasni, kaj se je dogajalo med vojnami, ki so sledile po razpadu Jugoslavije. Foto: EPA

Ta k**** sin Karadžić. Dogovorila sva se, da če se bo umaknil iz politike, ga ne bomo iskali. Ta dogovor je prelomil in zdaj ga bomo našli.

Richard Holbrooke
Dokument, ki naj bi ga podpisala Radovan Karadžić in Richard Holbrooke Foto: RTV SLO
Richard Holbrooke
Holbrooke naj bi Karadžiću obljubil imuniteto, ker je vedel, da ga ameriški in vojaki drugih držav ne bodo aretirali. Foto: EPA

Richard Holbrooke, nekdanji odposlanec za Balkan, ki naj bi to obljubil nekdanjemu voditelju bosanskih Srbov, vseskozi zanika, da bi s Karadžićem kadar koli sklenil dogovor o imuniteti pred pregajanjem, če se v zameno umakne iz političnega življenja. Govorice kljub zanikanju Holbrooka, zdaj posebnega poslanca predsednika ZDA Baracka Obame za Afganistan, niso potihnile, nova zgodovinska študija o vojnah na območju nekdanje Jugoslavije, ki jo je objavila univerza Purdue v ameriški zvezni državi Indiana, pa podpira trditve Karadžića.

Številni potrdili dogovor
Urednik študije Charles Ingrao je povedal, da so mu trije uradniki ameriškega zunanjega ministrstva in številni drugi, ki so bili blizu Holbrooku oziroma so vedeli za njegovo delovanje, povedali, da je ameriški odposlanec za Balkan Karadžiću julija leta 1996 zagotovil, da ga Meddržavno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije ne bo nikoli videlo. Karadžić je bil, potem ko so ga lani po dobrem desetletju bega prijeli v Beogradu, izročen Haagu, tam pa so ga obtožili genocida in drugih zločinov proti civilistom.

Holbrooke jezen, ker je Karadžić prelomil dogovor
Dva izmed v študiji neimenovanih virov sta za New York Times razkrila še nekatere podrobnosti dogovora Holbrooke-Karadžić. Nekdanji višji uradnik State Departmenta, ki je na Balkanu preživel več kot desetletje, je razkril, da je za dogovor izvedel od ljudi, ki so bili blizu ekipi Holbrooka. Drugi vir, ki je bil vpleten v mirovne operacije na Balkanu v 90. letih prejšnjega stoletja, pa je dejal, da mu je Holbrooke osebno in izrecno povedal o dogovoru ob dveh priložnostih. Ena teh je bila v Sarajevu novembra 2000 na predvečer tamkajšnjih volitev. "Holbrooke je bil jezen, besnel je," se spominja in citira ameriškega diplomata. "Ta k**** sin Karadžić. Dogovorila sva se, da če se bo umaknil iz politike, ga ne bomo iskali. Ta dogovor je prelomil in zdaj ga bomo našli," je bil jezen, ker je vedel, da Karadžić še vedno vodi svojo nacionalistično stranko in izbira kandidate.

Oba vira sta se strinjala, da je "Holbrooke naredil pravo stvar in opravil delo".

"Karadžić širi izmišljotine"
Holbrooke pa vztraja pri svojem. V pisni izjavi za New York Times je zapisal, da "nihče v ameriški vladi nikoli ni nič obljubil ali sklenil dogovora s Karadžićem", in dodal, da je Karadžić odstopil poleti 1996 zaradi nenehnega pritiska ZDA. "Na naknadnih srečanjih, kot zasebni državljan, sem večkrat pritiskal na uradnike tako Clintonove kot Busheve administracije, naj primejo Karadžića. Vesel sem, da je končno prišel pred roko pravice, čeprav to javno platformo uporablja za širjenje teh izmišljotin," je še zapisal ameriški diplomat.

Zahteva srečanje s Holbrookom
S svojim vztrajanjem, da ima imuniteto, je Karadžić sodišče prisilil, da se ukvarja z njegovimi obtožbami. Decembra so sodniki odločili, da tudi če je dogovor obstajal, ta nima vpliva na sojenje. Sodišče je sporočilo, da imuniteta pred meddržavnim sodiščem ni veljavna v primerih genocida, vojnih zločinov ali zločinov proti človečnosti. Karadžić, ki je obtožen vseh treh, se je na odločitev sodišča pritožil in zahteval, da razkrije vse podrobnosti zaupnih dokazov o pogajanjih s Holbrookom, od svojih odvetnikov pa zahteval, da zagotovijo srečanje z diplomatom.

Milošević posrednik med Holbrookom in Karadžićem
Holbrooke, ki je posredoval pri mirovnem dogovoru leta 1995, s katerim se je končala vojna v BiH-u, se je naslednje leto vrnil v Beograd, da bi Karadžića prepričal, naj odstopi z mesta predsednika bosanskih Srbov. V svojih spominih opisuje noč trdih pogajanj 18. julija 1996, a ne omenja nobene obljube o imuniteti.

Nasprotno študija o vojnah v Jugoslaviji omenja, da je Holbrooke svojemu glavnemu pomočniku Christopherju Hillu naročil, naj pripravi dokumente o odstopu, ki naj bi jih Karadžić podpisal. Holbrooke naj bi kot posrednika v pogajanjih s Karadžićem uporabljal srbskega voditelja Slobodana Miloševića.

Holbrooke: Dajte mu mojo besedo
Omenjenega 18. julija naj bi se Milošević in štirje drugi srbski politiki po telefonu pogovarjali s Karadžićem, ki je bil na Palah v BiH-u. Karadžić naj bi zahteval pisno zagotovilo, da ga ne bodo sodno preganjali. "Holbrooke je Srbom rekel, da mu lahko dajo njegovo besedo, podpisati pa ni želel ničesar," je razkril upokojeni uradnik State Departmenta. V kratki izjavi, ki jo je Karadžić na koncu podpisal, se je strinjal, da se bo umaknil "iz vseh političnih aktivnosti" in odstopil. Kot priče so izjavo podpisali Milošević in štirje drugi srbski politiki.

T. V. (povzeto po New York Times)

Ta k**** sin Karadžić. Dogovorila sva se, da če se bo umaknil iz politike, ga ne bomo iskali. Ta dogovor je prelomil in zdaj ga bomo našli.

Richard Holbrooke