Predaja dokazov o (domnevnem) dogovoru je zbudila veliko medijsko pozornost. Foto: Reuters
Predaja dokazov o (domnevnem) dogovoru je zbudila veliko medijsko pozornost. Foto: Reuters

Nekdanji voditelj bosanskih Srbov trdi, da mu je ameriški diplomat ponudil imuniteto, če se umakne iz javnega življenja. "Če bo sodišče ugotovilo, da je dogovor s Holbrookom zanj zavezujoč, bi moralo ukazati, da se obtožnica umakne," je ob predaji dokazov, spisanih na 140 straneh, povedal Karadžićev odvetnik.

Karadžić, ki je bosanske Srbe vodil med bosansko vojno v letih med 1992 in 1995, je obtožen genocida zaradi 43-mesečnega obleganja Sarajeva in masakra 8.000 Muslimanov v Srebrenici leta 1995. Holbrooke, ki je zdaj posebni ameriški odposlanec za Pakistan in Afganistan, vseskozi zanika, da bi s Karadžićem skelnil kakršen koli dogovor, njegove navedbe pa zavrnil kot "nič več kot še ena laž najhudobnejšega človeka v Evropi".

Sodišče za zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije, v Haagu pravi, da tudi če bi takšen dogovor obstajal, Karadžiću ne bi dal imunitete pred sodnim preganjanjem. Peter Robinson, Karadžićev pravni svetovalec, je povedal, da bi morali biti dokumenti, kot so izjave, članki in brzojavke ameriške vlade, dovolj, da bi sodišče odredilo zaslišanje glede zahteve po opustitvi obtožb.

T. V.