S krizo se je povečalo število Kataloncev, ki si želijo neodvisnosti. Foto: EPA
S krizo se je povečalo število Kataloncev, ki si želijo neodvisnosti. Foto: EPA

V Barceloni ne bodo samo kljubovali odločitvi ustavnega sodišča, ampak bodo proti španski vladi vložili tudi tožbo na vrhovnem sodišču, ker je prek ustavnega sodišča poskušala omejiti svobodo izražanja, je sporočil predstavnik katalonske vlade Francesc Homs.

Katalonske regionalne oblasti so se za izvedbo alternativnega glasovanja odločile, ker je ustavno sodišče konec septembra zadržalo uraden, a nezavezujoč referendum o tem vprašanju, ki je bil prvotno predviden za 9. november. V presojo je namreč sprejelo pritožbo vlade v Madridu, ki trdi, da bi bil referendum v nasprotju z ustavo.

Vlado premierja Mariana Rajoya so zmotili tudi novi načrti katalonske regionalne vlade, zaradi česar se je pretekli petek vnovič obrnila na ustavno sodišče. To se je danes soglasno odločilo tudi za odlog simboličnega glasovanja o katalonski neodvisnosti. O vsebini oziroma o legitimnosti samega glasovanja se sodišče še ni izreklo, časa za to ima pet mesecev.

Izvedba glasovanja v nedeljo naj bi slonela pretežno na prostovoljcih. V skoraj vseh 900 katalonskih občinah in 17 mestih v tujini so nameravali vzpostaviti vsega skupaj približno 1.250 volišč, na katerih bi lahko svoj glas oddalo 5,4 milijona Kataloncev, starejših od 16 let.

Katalonski voditelj Artur Mas je zatrjeval, da je glasovanje v skladu z zakonom, medtem ko ga je podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria označila za pravno prevaro in sprevrženost demokracije.