Referenduma, napovedanega za 9. november ne bo, bo pa alternativno glasovanje o prihodnosti regije. Foto: Reuters
Referenduma, napovedanega za 9. november ne bo, bo pa alternativno glasovanje o prihodnosti regije. Foto: Reuters
Artur Mas
Mas je povedal, da nezavezujoče glasovanje ne bo potekalo na podlagi odloka za razpis referenduma, ki ga je podpisal konec septembra in ga je vlada predložila v presojo ustavnemu sodišču, ampak v drugačnem pravnem okviru. Foto: Reuters

Katalonska vlada se je na srečanju v ponedeljek odločila, da za 9. novembra napovedanega referenduma o neodvisnosti pokrajine zaradi ostrega nasprotovanja Madrida ne bo izpeljala. "Vlada se je odločila, da referenduma ne bo," je po pogajanjih povedal Joan Herrera, član manjše levičarske stranke Iniciativa za Katalonijo.

Je pa predsednik katalonske vlade Artur Mas na tiskovni konferenci povedal, da bodo izpeljali alternativno obliko glasovanja o neodvisnosti regije, ki ne bo dokončno. "Bodo volišča, bodo volilne skrinjice in volilni lističi," je povedal Mas in dodal, da bo alternativno glasovanje potekalo 9. novembra, kot prvotno načrtovan referendum. Glasovali bodo lahko vsi, starejši od 16 let.

Enotna lista za neodvisnost
Mas je ob tem povedal, da izid ne bo dokončen, ampak bo odprl pot predčasnim volitvam plebiscitarnega značaja. Na teh volitvah bi skupina strank, ki zagovarjajo neodvisnost, nastopila z enotno listo in skupnim programom: neodvisnost. "Tako bi imele volitve enak učinek kot referendum," je povedal Mas.

Ob tem je predsednik katalonske regionalne vlade sicer priznal, da znotraj tabora za neodvisnost glede tega vprašanja obstajajo delitve, saj želijo nekateri kljub zakonskim omejitvam referendum izvesti v prvotni obliki.

Ustavno sodišče zadržalo izvedbo referenduma
Ko je katalonska vlada pred nekaj tedni odločila, da bo izvedla referendum o neodvisnosti pokrajine, je španska vlada dejala, da je referendum neustaven, in vložila presojo odločitve na špansko ustavno sodišče. To je samodejno zadržalo izvedbo referenduma, dokler se na podlagi predstavitve argumentov obeh strani ne odloči v korist ene ali druge strani. Ta proces bi lahko trajal več let, zato se je katalonska vlada odločila, da referendum prekliče.

Španski premier Mariano Rajoy, ki je oster nasprotnik katalonske neodvisnosti, je pozdravil ponedeljkovo odločitev oblasti v Kataloniji. Dejal je, da je to odlična novica in nakazal, da je pripravljen na pogovore o vprašanju. "Dolžnost vsakogar je spoštovati zakone," je povedal Rajoy in dodal, da je vlada pripravljena na dialog s katalonsko regionalno vlado.

Artur Mas pa je Rajoyju namenil kar nekaj ostrih besed, in dejal: "Resnični nasprotnik je španska država, ki je naredila vse, da bi nas ustavila". Obregnil se je tudi ob Rajoyeve besede, da gre pri odpovedi referenduma za odlično novico in dejal, da včasih take novice trajajo le nekaj ur.

Po krizi vse več Kataloncev želi na svoje
Katalonija je ena najbogatejših pokrajin v Španiji in predstavlja več kot petino španskega gospodarstva. Ima svoj jezik in kulturno dediščino ter se že več let bojuje za večjo avtonomijo znotraj Španije. Do pred kratkim je polno neodvisnost želel le manjši delež Kataloncev, a so boleče posledice krize s sabo prinesle tudi višjo podporo separatističnim težnjam. Madrid vsem težnjam po neodvisnosti nasprotuje, saj pravi, da se ena sama skupina Špancev ne more odločati o suverenosti celotne države.