Levo Mircea Geoana, desno zdajšnji romunski predsednik Traian Basescu. Foto: EPA
Levo Mircea Geoana, desno zdajšnji romunski predsednik Traian Basescu. Foto: EPA
Geoana
Vodja romunske opozicije Mircea Geoana se skupaj s stranko Socialnih demokratov veseli svoje zmage, kljub temu, da uradni rezultati še niso razglašeni. Foto: EPA
Traian Basescu
Basescu nihče ne očita nesposobnosti, mnogi pa mu zamerijo njegovo ostrost in večno prerekanje, ki je pripeljalo tudi do padca štirih vlad med njegovim mandatom. Foto: Reuters

V drugem krogu predsedniških volitev bo tako očitno z minimalno razliko zmagal Geoana, kot so napovedovale že predvolilne javnomnenjske raziskave.

Pred drugim krogom
V prvem krogu 22. novembra je desnosredinski Basescu izmed dvanajstih kandidatov prepričal največ volivcev, nekaj manj kot 33 odstotkov, a mu je bil Geoana z 31,15-odstotno podporo tik za petami. Liberalec Crin Antonescu je z 20,02 odstotka glasov končal na tretjem mestu, a je že napovedal, da bo v drugem krogu podprl Geoana. Volilna udeležba je bila nekaj nad 54 odstotkov, kar je nižje od napovedi.

Udarci tudi "pod pasom"
Prvi krog volitev so sicer zaznamovali številni očitki o nepravilnostih. Najmočnejše stranke, socialisti (PSD), liberalni demokrati (PDL) in liberalci (PNL), mediji in posamezniki so osrednjo volilno komisijo obvestili o nekaj sto primerih domnevnih nepravilnosti, med drugim naj bi volivce zasačili, ko so s prenosnim telefonom fotografirali glasovnice, nekateri pa so glasovali več kot enkrat.

Predvolilna kampanja, ki je bila precej umazana že pred prvim krogom, se je pred drugim še zaostrila. Pred dnevi se je tako v javnosti pojavil 18-sekundni videoposnetek, na katerem je Basescu udaril desetletnega dečka. Sam je udarec ostro zanikal in zgroženo dejal, da je šla takšna kampanja že predaleč.

Človek spora proti človeku dialoga?
58-letni Basescu je imel po mnenju strokovnjakov v svojem mandatu - na oblasti je od leta 2004 - dobre ideje, vendar pa mu je primanjkovalo strategije za njihovo uresničitev. Poleg tega je na političnem parketu ostal popolnoma izoliran, nasprotniki pa so mu večkrat očitali diktatorske metode in dejstvo, da je za dosego cilja pripravljen žrtvovati prav vse.

Socialdemokrat Geoana se po drugi strani predstavlja kot človek dialoga, kritiki pa mu očitajo populizem. Primer je njegova obljuba, da bo zagotovil subvencionirana stanovanja in nagrade za vrnitev v domovino za izseljence, ni pa mu uspelo pojasniti, kje bo za to dobil denar.

IMF dal 20 milijard evrov posojila
Kdor koli bo zmagal, bo moral čim hitreje imenovati predsednika vlade, ki bo lahko dobil večino v parlamentu in nadaljeval reforme, ki jih pričakujeta tako Evropska unija kot Mednarodni denarni sklad (IMF). Geoana se je sicer že pred volitvami večkrat sešel z županom mesta Sibiu, Klausom Johannisom, ki naj bi ga Geoana ob morebitni zmagi predlagal za mandatarja. Zaželela sta si, da bi vlado oblikovala še do božiča.