John Kerry se je z deklaracijo, v kateri je obsodil ravnanje Islamske države, odzval na nekatere kritike, da se administracija Baracka Obame ne odzove dovolj ostro na zločine Islamske države. Foto: EPA
John Kerry se je z deklaracijo, v kateri je obsodil ravnanje Islamske države, odzval na nekatere kritike, da se administracija Baracka Obame ne odzove dovolj ostro na zločine Islamske države. Foto: EPA

"IS ubija kristjane, ker so kristjani, jezide, ker so jezidi, in šiite, ker so šiiti," je opozoril ameriški državni sekretar. "Njihov celoten nazor temelji na uničenju tistih, ki niso v skladu z njihovo perverzno ideologijo."

IS odgovoren za zločine proti človečnosti
"IS sam priznava, da izvaja genocid, kar potrjujeta tudi njegova ideologija in delovanje,"
je dejal Kerry, ki je poudaril, da je IS odgovoren tudi za zločine proti človečnosti in etnično čiščenje proti tem ter drugim verskim in etničnim manjšinam. Kerry je pojasnil, da so IS pregnali s 40 odstotkov ozemlja, ki ga je nekdaj nadziral v Iraku, in z 20 odstotkov ozemlja v Siriji.

Poboji jezidov, kristjanov in šiitov
Kerry je priznal, da ZDA in njenim zaveznicam ni uspelo zbrati vseh dokazov o zločinih IS-ja, so pa v zadnjih nekaj mesecih opravili pregled informacij, ki so jih v preteklih mesecih zbrali State Department, obveščevalne službe in zunanje skupine. Tako vedo, da so pripadniki IS-ja avgusta 2014 ubili več sto jezidov in da jih je bilo več deset tisoč ujetih na gori Sindžar ter da je bilo jasno, da bi jih brez posredovanja mučili.

V Mosulu v Iraku in drugod so usmrtili kristjane samo zaradi njihove vere, je še poudaril Kerry in dodal, da kristjanke silijo v spolno suženjstvo. Prav tako so v Iraku pobili šiitske Turkmene.

Potrebna je neodvisna preiskava
Kerry je dejal še, da mora odgovor ZDA proti IS-ju deloma temeljiti na vojaški sili, je pa hkrati po njegovih besedah pomembna tudi nujna pomoč. Hkrati je pozval tudi k neodvisni mednarodni preiskavi, ki bi razkrila vse zločine in zločince. "Sam nisem ne sodnik, ne tožilec, ne porota ... dejstva mora na koncu osvetliti neodvisna preiskava," se je zavzel Kerry.