ZDA so prvič priznale, da vodijo računalniško vojno proti skrajnežem samooklicane Islamske države. Foto: Reuters
ZDA so prvič priznale, da vodijo računalniško vojno proti skrajnežem samooklicane Islamske države. Foto: Reuters

Z novimi digitalnimi orožji napadajo komunikacijsko omrežje teroristov, kar naj bi bila dobra vaja za leta 2009 ustanovljeno posebno poveljstvo. ZDA so takrat ustanovile novo agencijo znotraj Pentagona za obrambo pred računalniškimi napadi in napade. Tako imenovano "kibernetsko poveljstvo" je za zdaj nameščeno v oporišču Fort Meade, kjer je tudi sedež vohunske Agencije za nacionalno varnost (NSA). Obema poveljuje admiral Michael Rogers.

Kibernetsko poveljstvo trenutno uri 6.000 računalniških vojakov, ki bodo razdeljeni v 133 enot. Program naj bi bil končan šele leta 2018. Vmes pa izkoriščajo to, kar vedo, in nova računalniška orožja za boj proti IS-ju. Med drugim gre za tradicionalne napade, ki jih izvajajo hekerji po vsem svetu. To je zasipanje omrežja s podatki, da potem zamrzne.

ZDA so skupaj z Izraelom pred leti napadle z virusom iranski jedrski program in so se pripravljale na nadaljevanje tovrstne vojne, če bi pogajanja o tem programu propadla. Ameriška vlada tega javno ni priznala, je pa spustila ustrezne informacije v ameriške medije, med drugim časopisu New York Times. Carterjevo priznanje vodenja računalniške vojne je zato prvo doslej.

Spor vodstva IS-ja z nizozemsko celico
Medtem je Islamska država ubila osem svojih borcev, ki prihajajo iz Nizozemske. Obtožili so ji dezerterstva in upora, poroča Guardian. Ubili so jih v Madani v pokrajini Raka, je sporočil član skupine novinarjev "Rako potihoma koljejo" Abu Mohamed, ki spremlja zločine Islamske države in izpostavlja kršitve človekovih pravic skrajnežev. Poročajo, da so napetosti med približno 75 nizozemskimi džihadisti – veliko jih je maroškega rodu – in obveščevalnimi operativci IS-ja, ki prihajajo iz Iraka, doživele vrhunec.

Tri Nizozemce so Iračani aretirali, saj so jih obtožili, da želijo pobegniti. Enega izmed njih so med zaslišanjem pretepli do smrti. Voditelji IS-ja so poslali posrednika, da bi razrešil spor s člani nizozemske celice, a so ga v maščevanju umorili. Vodstvo je nato odredilo aretacijo vseh Nizozemcev, osem od teh pa naj bi ubili.