Od decembra je z domov v Južnem Sudanu pobegnilo več kot milijon ljudi. Foto: EPA
Od decembra je z domov v Južnem Sudanu pobegnilo več kot milijon ljudi. Foto: EPA

V Južnem Sudanu se izvaja etnično in plemensko pobijanje, je dejal Kerry, ki je v Etiopiji, kjer se je o konfliktu pogovarjal s predstavniki Afriške unije. Združeni narodi (ZN) imajo v najmlajši državi na svetu - Južni Sudan se je od Sudana namreč odcepil leta 2011 - okoli 8.500 pripadnikov mirovnih enot.

ZN obtožuje upornike, da so pobili na stotine ljudi zaradi etnične pripadnosti po zasedbi mesta Bentiu prejšnji mesec, kar oni zanikajo. Pokol v Bentiuju naj bi bil eden večjih zločinov, odkar so decembra izbruhnili spopadi med silami, zvestimi predsedniku Salvi Kiirju, in tistimi, ki podpirajo njegovega odstavljenega namestnika Rieka Macharja.

Spopad je sprožil njun boj za oblast, a je kmalu dobil etnične razsežnosti. Kiir je namreč pripadnik največje etnične skupine v državi, Dink, Machar pa izhaja iz druge največje, Nuerjev.

V Bentiuju so bili, kot ugotavlja ZN, Južnosudanci, ki niso Nuerji, državljani Sudana in celo Nuerji, ki niso slavili prihoda upornikov, izločeni in pobiti.

Kot poroča BBC, naj bi prišlo v Južni Sudan 2.500 vojakov iz Etiopije, Kenije in Ruande. Imeli bi večja pooblastila za uporabo sile pri ločevanju obeh vpletenih strani in zaščiti civilistov. Od decembra je sicer z domov pobegnilo več kot milijon ljudi.

Kerry kritičen tudi do Etiopije, zaveznice ZDA
Po pogovorih z etiopskim premierjem Hailemariamom Desalegnom je Kerry pozval tudi k večji svobodi v Etiopiji. "Izpostavljam povsem legitimno zaskrbljenost. Skrbi nas zaradi zaprtih novinarjev tukaj ali kjer koli drugje," je dejal.

Prejšnji teden je bilo v Etiopiji namreč aretiranih devet blogarjev in novinarjev, opozarjajo skupine za varstvo človekovih pravic. Kritiki opozarjajo, da etiopska vlada ne dovoljuje niti najmanjšega nasprotovanja.

Etiopija je sicer tesni zaveznik ZDA v vzhodni Afriki in ima ključno vlogo v boju proti islamističnim upornikom v Somaliji.