Ruščina naj bi dobila poseben status. Foto: EPA
Ruščina naj bi dobila poseben status. Foto: EPA

Začasna premier in predsednik, Arsenij Jacenjuk in Oleksandr Turčinov, sta dejala, da je ukrajinska vlada pripravljena na celovito ustavno reformo, ki bo okrepila pristojnosti regij. Poleg tega bo ruski jezik dobil poseben status. "Ruskemu jeziku bomo podelili poseben status in se zavezali, da ga bomo obvarovali," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Jacenjuk.

Jacenjuk je tudi sporočil, da je vlada pripravila predlog zakona o amnestiji za tiste proruske aktiviste, ki bodo zapustili zasedena poslopja in odložili orožje, vendar niso storili hujših zločinov, kot so umori.

Vlada sprejela pristojnost ICC-ja za pregon Janukoviča
Vlada je ob tem že sprejela pristojnost Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za uvedbo kazenske preiskave proti odstavljenemu predsedniku Viktorju Janukoviču in drugim visokim predstavnikom njegove oblasti za zločine proti t. i. proevropskim protestnikom med lanskim novembrom in letošnjim februarjem.

Gre za uresničevanje dogovora, ki so ga v četrtek v Ženevi dosegli zunanji ministri Ukrajine, Rusije in ZDA ter visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton. Omenjene strani so se dogovorile, da morajo ukrajinske oblasti upoštevati regionalne zahteve po večji avtonomiji in lokalni samoupravi ter zagotoviti zaščito manjšinskih pravic.

Ženevski dogovor tudi določa, da se morajo vse nezakonite oborožene skupine razorožiti in stavbe, ki so jih v preteklih dneh in tednih te skupine zasedle v več mestih na vzhodu Ukrajine, vrniti v roke legitimnih lastnikov. To se za zdaj še ni zgodilo. Z vzhoda države so tako spet poročali o nasilju.