Odkar je Kim Džong Un leta 2011 zasedel položaj vrhovnega voditelja Demokratične ljudske republike (DLR) Koreje, ni imel še nobenega obiska v tujini. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Odkar je Kim Džong Un leta 2011 zasedel položaj vrhovnega voditelja Demokratične ljudske republike (DLR) Koreje, ni imel še nobenega obiska v tujini. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je sporočil, da je bila "njegova prisotnost potrjena" in da se že pripravljajo na njegov obisk. Ob tem britanski BBC poroča, da Peskov Kim Džong Una ni omenil po imenu, kar bi lahko pomenilo, da ga morda na proslavi sploh ne bo in bo v njegovem imenu prisoten drug visoki predstavnik Severne Koreje.

Največja južnokorejska tiskovna agencija Yonhap zato dvomi, da naj bi Kim obiskal Moskvo. Kot so poročali, je bil ruski tiskovni predstavnik nejasen pri tem, kdo bi lahko bil dotični visoki predstavnik Severne Koreje na proslavi, saj da je Kim Džong Unov brat Kim Džong Nam tisti, ki je nominalni voditelj države.

Kim Džong Nam je namreč predsednik predsedstva vrhovne ljudske skupščine DLR Koreje, zato je bil po navadi on tisti, ki je Severno Korejo predstavljal v tujini. A ruski zunanji minister Sergej Lavrov je 21. januarja novinarjem na tiskovni konferenci dejal, da je Rusija povabila Kima na proslavo ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne, ki bo 9. maja. Dejal je še, da je bil "prvi odziv severnokorejske vlade pozitiven".

Rahljanje vezi s Kitajsko?
Ob tem je zanimivo, da oče Kim Džong Una Kim Džong Il, ki je umrl decembra 2011, svojega odhoda iz države ni nikoli napovedal vnaprej. Rusijo je obiskal le štiri mesece pred svojo smrtjo, sicer pa je imel pogostejše obiske na Kitajsko, ki je bila najtesnejša zaveznica Severne Koreje. Če bi torej Kim Džong Un za svoj prvi uradni obisk izbral Moskvo in ne Peking, bi to pomenilo, da se državi počasi oddaljujeta. Peking je sicer v zadnjem času pod močnim pritiskom Južne Koreje, Japonske in ZDA, da pritisne na Severno Korejo glede njenega jedrskega programa.