Severna Koreja je ZDA predlagala skupno preiskavo o vdoru. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Severna Koreja je ZDA predlagala skupno preiskavo o vdoru. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Sony Pictures, ki je umaknil premierno božično predvajanje filma The Interview, razmišlja, skozi katere kanale bi film vendarle predstavili javnosti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Film jabolko spora med ZDA in Severno Korejo

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Mark Stroh je zavrnil ponudbo Severne Koreje o skupni preiskavi in izrazil polno zaupanje v sposobnosti FBI-jevih preiskovalcev.

Dejal je, da če želi Severna Koreja res pomagati, "naj raje prizna svoje dejanje in Sonyju povrne stroške za povzročeno škodo", ki jih ima zaradi nepredvajanja filma. Neznani hekerji, ki so pokradli osebne in druge podatke zaposlenih na Sonyju, so zagrozili s terorističnimi napadi na premieri filma The Interview. Komedija Setha Rogena in Jamesa Franca namreč govori o poskusu atentata na Kim Džong Una.

Severna Koreja zavrača vpletenost
Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da ZDA razmišljajo o uvrstitvi Severne Korej spet na črni seznam držav, ki podpirajo teroristična dejanja.

Izjava Bele hiše je odgovor na sobotno zahtevo Severne Koreje o skupni preiskavi o vdoru hekerjev, "sicer bodo sledile velike posledice", je sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Severna Koreja vseskozi zavrača vsakršno vpletenost v primer.

Washington bi prek Pekinga onemogočil telekomunikacije Severne Koreje
"FBI je bil jasen, ko je dejal, da za tem uničujočim napadom stoji vlada Severne Koreje. Vlada Severne Koreje ima dolgo zgodovino zanikanja odgovornosti in izvajanja provokativnih dejanj," je še dejal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost. ZDA želijo prav tako blokirati telekomunikacijske podatke Severne Koreje, ki potekajo prek kitajsko vodenih operaterjev. Kitajska se na predlog še ni odzvala.

Tako ZDA, katerih Agencija za nacionalno varnost (NSA) je vpletena v prisluškovanje in zlorabo osebnih podatkov uporabnikov spleta, kot Kitajska, katere hekerji so že vse leto na tapeti zaradi različnih vdorov v sisteme svetovnih podjetij, so se zdaj, zanimivo, strinjale, da izvajanje uničujočih kibernetskih napadov ni v skladu z normami ustreznega kibernetskega vedenja.

Film jabolko spora med ZDA in Severno Korejo