"Ne želim se zapisati v zgodovino Kirgizije kot predsednik, ki je dovolil prelivanje krvi," je dejal Žeenbekov. Foto: Reuters

"Ne oklepam se oblasti. Ne želim se zapisati v zgodovino Kirgizije kot predsednik, ki je dovolil prelivanje krvi in streljanje na svoje ljudi. Odločil sem se, da odstopim," je Žeenbekov zapisal v izjavi, ki jo je objavil njegov urad.

"Na žalost se nasilje nadaljuje, še vedno zahtevajo moj odstop. Trenutne razmere so blizu dvostranskemu konfliktu. Na eni strani so protestniki, na drugi pa varnostne sile. Vojaki in pripadniki varnostnih sil morajo uporabiti orožje, da zaščitijo državne urade. Pri tem se bo lahko zgodilo tudi prelivanje krvi. Obe strani pozivam, naj se odrečeta provokacijam," je še zapisal.

Predsednik je prejšnji petek napovedal, da je pripravljen odstopiti s položaja, ko bo določen datum novih volitev ter ko bodo v parlamentu in njegovem uradu potrdili spremembe v vladi.

Kirgiški parlament je v sredo za premierja potrdil Sadirja Žaparova, ki so ga pretekli teden med protesti iz zapora osvobodili njegovi privrženci.

Protesti so izbruhnili 4. oktobra po parlamentarnih volitvah, ki so jih zaznamovale nepravilnosti. Protestniki so zahtevali ponovitev volitev in odstop predsednika Žeenbekova. Zasedli so vladne zgradbe in parlament, v spopadih z varnostnimi silami je bilo poškodovanih 1200 ljudi, en človek je umrl. Volilna komisija je volitve razveljavila.